– Viser hvor viktig det er at vi fremdeles lærer om det som skjedde for 80 år siden
Nylig var 10.trinn ved Selbu ungdomsskole, sammen med elever fra Tydal ungdomsskole, på klassetur med Hvite busser til Krakow og Auschwitz – en opplevelse som både var lærerik, rørende og uforglemmelig.

Vi var et stort reisefølge på over 90 personer til sammen, bestående av både elever, foresatte, fagarbeidere og lærere. Denne turen ga oss ikke bare et innblikk i Polens rike kulturhistorie, men også et sterkt møte med en av menneskehetens mørkeste kapitler.
En av de mest lærerike delene av turen var besøket til Schindlers fabrikk, som i dag er bygd om til et museum. Historien om Oskar Schindler, som reddet mange jødiske liv under Holocaust, gjorde sterkt inntrykk på oss. Det var ekstra interessant ettersom vi hadde lært en del om Oskar Schindler før vi dro. Utstillingen ga oss en tydelig beskrivelse av Krakows historie, samt jødeforfølgelsen under den andre verdenskrig.
Det som gjorde aller sterkest inntrykk var besøket til Auschwitz 1. Å gå gjennom porten med det berømte skiltet "Arbeit macht frei" var en spesiell opplevelse. Vi fikk omvisning inne i noen av brakkene der vi blant annet så gjenstander og klær som hadde tilhørt ofrene. Vi gikk gjennom gasskamrene og krematoriene som vitner om den ufattelige grusomheten som fant sted der. Stillheten blant oss under dette besøket sa nok i seg selv. Dette var et sterkt møte med historien. Et møte som fikk oss til å reflektere over hvor viktig det er å huske det som skjedde og forebygge slik at historien ikke gjentar seg.

Etter omvisingen i Auschwitz 1 dro vi videre til den store leiren Auschwitz-Birkenau. Også her ble vi møtt av sterke inntrykk. I denne leiren ble mer enn en million mennesker drept og behandlet umenneskelig. Mange ble overrasket over å se størrelsen på leiren. Grusomhet satt i system. Vi avsluttet omvisningen ved det norske minnesmerket der elever leste dikt og la ned blomster, etterfulgt av ett minutts stillhet.
Det å lære om Holocaust på skolen gir kunnskap, men å stå på stedet der det faktisk skjedde gir en forståelse som ikke kan formidles gjennom bøker og filmer alene. Turen til Krakow og Auschwitz vil bli husket som en viktig påminnelse om betydningen av toleranse, respekt og å stå opp mot urettferdighet. Det vi ser og hører om i nyhetene i dag, fra f.eks. Ukraina, Syria og Palestina, samt holdningene til enkelte politikere i vestlige land, viser hvor viktig det er at vi fremdeles lærer om det som skjedde for ca. 80 år siden.
I tillegg til det kulturelle og historiske programmet på turen hadde vi også mange fine og spennende opplevelser sammen. Det sosiale var en viktig del av turen, der mange nye og tettere vennskap ble dannet. Det store kjøpesentret i nærheten av gamlebyen i Krakow ble nøye utforsket, og mye av fritiden gikk med til å shoppe og gå i gatene i gamlebyen. Vi avsluttet den siste kvelden med middag og Folklore, der både elever og foresatte fikk svingt seg i polsk folkedans.

Vi ønsker å takke Selbu kommune som prioriterer å sende oss på denne turen. Vi har fulgt et innholdsrikt program, og vi sitter igjen med opplevelser og minner vi aldri kommer til å glemme. En stor takk går også til Hvite busser, som stilte med to kunnskapsrike guider som formidlet denne kunnskapen til oss i forbindelse med besøket i Saltgruvene, Auschwitz, Schindlers fabrikk og ved byvandringen i Krakow.
Til slutt vil vi sitere Rune Gerhardsen: “En formiddag i Auschwitz er verdt mer enn 1000 timer i klasserommet».
På vegne av 10.trinn ved Selbu ungdomsskole, Nikolai Marstad Hårstad.