Fælk & følk

Bianca Dretvik Silderen fra Ronja Antoniés Stiftelse forteller hvorfor det er så viktig for dem å støtte NeadalsPride, både økonomisk og ellers.

– Vi skal virkelig sette pris på at noen setter i gang dette

Publisert Sist oppdatert

Den 1. – 5. juni arrangeres NeadalsPride for første gang. Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og en synliggjøring av det store mangfoldet innen seksualitet, kjønn og kjærlighet. Pride består av debatter, foredrag, fester og parade. Sistnevnte er den kanskje den viktigste arenaen for synliggjøring. Regnbueflagget symboliserer mangfold, livsglede, livsmot og kamp.
Frem mot Selbu og Tydals første Pride-uke vil Selbyggen publisere små intervju med personer, organisasjoner og bedrifter som er
relevante for arrangementet. 

Ronja Antoniés Stiftelse bestemte seg på egen hånd for å støtte NeadalsPride med kr 50.000.
– Da forslaget kom på bordet var det ingen diskusjon i styret. Det var klar enighet om at dette er et råbra tiltak, forteller Bianca Dretvik Silderen. 

Stiftelsen bærer søstra, Ronja Antonié de Silderen, sitt navn. Etter å ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep, fikk hun ikke den hjelpa hun trengte, og valgte for snart fem år siden å avslutte livet. Traumet ble for vanskelig å leve med for jenta som bare rakk å bli 22 år gammel. Igjen satt familien helt maktesløse, og opplevde selv å få for dårlig hjelp etter selvmordet. Dermed besluttet hennes nærmeste, blant annet Bianca, å starte opp en stiftelse.- Vi føler, og har erfart selv, at det ikke finnes god nok hjelp for dem som har opplevd slike ting. Derfor jobber vi for å få til et pakkeløp for mennesker som har blitt utsatt for traumer, forklarer Bianca. 

Hun forteller videre at stiftelsen ikke er begrenset til et geografisk område, men at de merker at de får en del henvendelser fra dalføret. 
– Det er sterkt å holde på med dette under navnet til Ronja, og det gir oss et ekstra gir. Vi har den personlige tilknyttingen til tematikken. Vi er en likeperson, og har en viss anelse hva det dreier seg om når utsatte tar kontakt med oss, sier hun. 

Jobber for lovendring

Grunnen til at de startet opp stiftelsen var for å få gjennom en lovendring. 

– Det vi ønsker er å sette i stand et system som tar seg av deg dersom du blir utsatt for noe. Et team som blir satt ned bestående av eksempelvis advokat, psykolog og politi, forteller Bianca.

På grunn av pandemien har de tatt en naturlig pause i arbeidet, men er snart tilbake i sporet igjen. Bianca forteller at de har fått mye god hjelp i advokat Patrick Lundevall-Unger, som er leder for Martine-stiftelsen, og har jobbet i mange år med å få rettferdighet etter drapet på Martine Vik Magnussen i 2008. Han sitter også i styret for Ronja Antoniés Stiftelse.

– Han betyr utrolig mye for oss, og der vi sliter med å skjønne lover og regler, der er han helt rå, forteller Bianca. 
Selv om stiftelsen oppsto på grunn av ønsket om lovendring, fungerer de også nå som et organ som hjelper overgrepsutsatte videre inn i de riktige systemene. 

– Vi er seks stykker i styret, og alle kan ta imot henvendelser. Mer informasjon finnes på vår Facebook-side, informerer hun. 

– Vi skal sette pris på dette

Stiftelsen fant selv ut at de ønsket å støtte NeadalsPride. 

– Vi syns at dette er et kjempetiltak. Mange mennesker i LHBT-miljøet er spesielt utsatt når det kommer til vold og overgrep. Det er også ofte knyttet mye skam rundt dette, og da spesielt i små bygder som Selbu og Tydal. Ja, vi har kanskje kommet langt her til lands, men det er nok ikke så enkelt likevel for dem det gjelder. Holdningene er der, og man skal ikke så langt tilbake i generasjonene før de dukker opp. Selv er jeg oppvokst i Trondheim, og merket ganske stor forskjell fra by til bygd med tanke på dette, forteller Bianca.

For stiftelsen var det viktig å gi en sum som skal gi NeadalsPride litt å rutte med, slik at det blir enklere for dem å få gjennom sine planer. 

– Det er også av betydning at de er en organisasjon her i nærmiljøet. Vi skal virkelig sette pris på at noen setter i gang dette. Det er nok ikke bare enkelt, så jeg syns de er kjempetøffe. Det var i alle fall ingen diskusjon i styret da forslaget om å støtte dem kom på bordet. Det var klar enighet om at dette er et råbra tiltak, sier Bianca bestemt.

Et trygt sted

I løpet av NeadalsPride kommer Ronja Antoniés Stiftelse til å bli synlig blant annet på bankplassen («Prideplassen»).

– På Prideplassen blir det raushet og inkludering. De med inngrodde holdninger kommer nok ikke dit den uka, det blir for skummelt. Folk skal være trygge på at Prideplassen under arrangementet kommer til å være et trygt sted, sier hun, og fortsetter med en sterk oppfordring: 

– Bygdefolket i Selbu og Tydal må være med å skape den åpenheten og rausheten, og vise for alle at dette ikke er noe å frykte. Man trenger ikke være skeiv selv for å støtte saken. Det er like viktig å være en alliert som syns at folk skal få være den de er. Mange skeive har kanskje en støttende familie og omgangskrets, men det finnes de som ikke har det nettverket. Vær en alliert for de som trenger det. 

Powered by Labrador CMS