Oppslag fra boka "Selbuhus - 100 år 1924 - 2024.

Vi kan lære av Selbuhus´ 100-årige historie

100 år med historie kan lære oss så mangt, mener Selbyggens redaksjon.

Publisert

En av de største hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet vårt jubilerer stort i år. Siden den spede start på 1920-tallet har Selbuhus gått fra å være et av mange sagbruk rundt Selbusjøens bredd, til å bli en bedrift som har sørget for å gi folk tak over hodet på flere måter i mange tiår.

Når Selbuhus nå markerer sitt hundrede år, gir det en påminnelse om hvor viktig en hjørnesteinsbedrift er for et lokalsamfunn. Gjennom årene har Selbuhus skapt arbeidsplasser til flere generasjoner arbeidstakere, og har nok på sitt vis vært med å forme samfunnet i bygda økonomisk. 

Gjennom historien har også Selbuhus, i likhet med mange andre, måttet kjempe seg gjennom økonomiske nedgangstider, og i årene etter andre verdenskrig kan man si at bedriften gikk inn i en ny æra. Langseth seniors innovative tankegang om modulbasert produksjon av hus ble til det som i dag kjennetegner selskapet. Evnen til omstilling var viktig den gangen, og det er den også i dag. 

I nyere tid har bedriften også vist at de er villige til å tilpasse og omstille seg dagens behov og etterspørsel. I 2023 skjedde det et eierskifte, og Mikal Langseth jr. solgte driftselskapet til Kim André Eidem og Hans Morten Kulseth. Selbu Gruppen var et faktum, og det lokale eierskapet består. Det styrker forankringen i lokalsamfunnet. Eneboliger er fremdeles viktig, men også andre markeder har bedriften inntatt. Hytter og småhus er noen av satsningsområdene, og i Tydal kan vi se et kremeksempel på innovativ tenking når det kommer til hvordan mange ønsker å bo i dag, med seks småhus som rimelig kjapt ble tatt i bruk av nye beboere. 

Det er likevel trangere økonomiske tider for mange, og det er ikke vanskelig å skjønne at det derfor kan bli vanskeligere for en bedrift av denne størrelsen å drifte selskapet på en lønnsom måte. På ny rammes Selbuhus av permitteringsrunder, i et boligmarked som mildt sagt er vanskelig å håndtere når renta er såpass høy som i dag. Likevel ligger det et håp der framme, om at norsk økonomi skal bedre seg, at renta forhåpentligvis skal bli litt lavere, og at det igjen kan bli en mer normalisert verden å drive både store og små bedrifter i.

Selbuhus´ historie viser at hjørnesteinsbedrifter er uvurderlige for små lokalsfamunn. De tilbyr langt mer enn bare arbeidsplasser, men skaper også stabilitet, kultur, identitet og innovasjon. Gratulerer med 100 år - og til lykke med de neste 100. 

Powered by Labrador CMS