Fælk & følk

Den første helga i juni braker det løs med NeadalsPride igjen i Selbu. Nestleder Mari Hanem, styremedlem Ingeborg Olderø og leder Linn Kristin Mosbø gleder seg og lover ei knallhelg.

To uker til bygda igjen skal preges av regnbuens farger

Publisert Sist oppdatert

NeadalsPride ble for første arrangert i 2022, og det ble en såpass stor suksess at initiativtakerne kjører på med arrangement den første helga i juni i år også. De har nedskalert opplegget noe fra fjoråret, men styret lover ei knallhelg i Selbu preget av regnbuens farger og symbolikk.

– I fjor hadde vi arrangement som strakk seg fra onsdag til søndag, men i år blir det fra fredag til søndag. Forrige gang «testa vi vannet», og nå tar vi med oss det som ble mest populært videre, sier nestleder i NeadalsPride, Mari Engen Hanem. 

Flytter til E-laget

En av de tingene de fikk mest tilbakemeldinger på i fjor var Kultursjokk-cafeen.

– Flere av tilhørerne sa at «dette må dere gjøre neste år». Artistene fra Skeive Stemmer, som også var med i fjor, booka vi på stedet for 2023. De syns det var kjempeartig å være med, forteller leder Linn Kristin Mosbø.

– Og så har vi også fått med oss sangeren Even Haarstad, som blir det lokale høykvalitetsalibiet, i tillegg til Knut Erik Jensen, sier Hanem. 

Kultursjokk-cafeen ble avholdt i Tælet sist gang, men har nå blitt flyttet til E-laget der Lykkemat har alle rettigheter.

– Vi merket at flere kanskje var gira på bli igjen litt etter sceneshowet sist, så nå får folk en mulighet til det. Lykkemat holder åpent hele kvelden. Og Eilert Ottem skal spille litt i bakgrunnen, eller forgrunnen, alt etter som, ler Hanem. 

Arrangementet har 18 års aldersgrense.

I år har de nedskalert arrangementet i antall dager, og har tatt med seg det beste fra fjoråret. Foto: Oda C. Folde

Prideparaden

Dagen etter, altså lørdag, blir det underholdning og paroler på bankplassen, som i år igjen er døpt om til Prideplassen.

– Det blir ganske likt som i fjor, men vi skal i tillegg ha en sofaprat med interessant tema. Da får vi både det høytidelige med apeller, samtidig som vi tar det litt nedpå og får en personlig og nær stemning, forteller Hanem. 

Det blir også underholdning fra paviljongen, og Jenny Olderø, Kristian Stokke og Kari Cecilie Aftret er blant de som skal opptre. Marit Johanne Bårdsgård Stokke blir konferansier.

– Vi kan også avsløre at en av grunnene til at vi har nedskalert litt i sommer, er fordi vi planlegger noe stort i november. Det vil komme noen hint fra paviljongen om dette på paradedagen, sier Hanem lurt.

Omtrent 200 deltok i 2022

De skal også ha infotorg på bankplassen, og der er flere invitert. 

– Det er tre politiske parti fra Selbu som stiller, og det er vi veldig glade for. Fortsatt er det mulighet til å slenge seg med der, sier Mosbø. 

I forkant av paradedagen i fjor var styret veldig spente på hvor mange som kom til å komme, men det ble et langt tog med rundt 200 deltakere. 

– Det var overveldende positivt i fjor, og det ble et mye større oppmøte enn vi hadde gjettet. Det er virkelig bra i Selbu. Vi er spente på om det kommer enda fler i år, sier Ingeborg Olderø. 

– Mange kom utabygds fra, så vi håper selbyggene og tydalingene representerer seg selv litt i år, legger Mosbø til.

Paraden starter og slutter ved Prideplassen.

I fjor møtte mange opp for å gå i Prideparaden gjennom sentrum. Foto: Oda C. Folde

– Ikke bare en fest

Den 25. juni 2022 skjedde et terrorangrep i hovedstaden direkte knyttet til Oslo Pride som skulle være dagen etter. To ble drept, og minst 21 ble skadet. 

– Vi lurer på om vi kommer til å merke ringvirkningene av dette angrepet. Om det har hatt noen innvirkning på holdningene til folk, og valgene de tar i forbindelse med Pride i år. Vi vet av folk som syns det kan være skummelt å delta, selv på en liten bygdepride, forteller Hanem.

– Vi merker også at dialogen med politiet er mye bedre i år. I fjor tok politiet litt lett på arrangementet vårt, men i år har de tatt kontakt selv for å spørre om det er noe vi trenger og at vi ikke må være redd for å ta kontakt med dem. Så politiet har nok vært gjennom en prosess internt i lys av det som skjedde for snart et år siden, sier Mosbø. 

– Det viser oss igjen at Pride ikke bare er en fest, men at det er en kamp også, tilføyer Hanem. 

Håper at bedrifter og privatpersoner blir synlige

Helga avrundes på søndag med en regnbuegudstjeneste avholdt i Selbu kirke av prest Hilde Guldseth.

– Kirka tok også kontakt med oss tidlig for å få til et samarbeid. Vi har for øvrig flere samarbeidspartnere i år enn i fjor. Selbu sparebank er fortsatt med oss, begge kommunene, NTE, Nea Radio og LO Selbu og Tydal. Det setter vi stor pris på, sier Mosbø. 

Nå håper styret at både bedrifter og privatpersoner blir synlig den helga, enten man setter opp et flagg i vinduet sitt eller møter opp på arrangementene.

– Hvis noen har usikkerheter, spørsmål eller andre tanker rundt NeadalsPride er det bare å kontakte oss, avslutter Linn Kristin Mosbø, Mari Engen Hanem og Ingeborg Olderø fra styret.  

Powered by Labrador CMS