«Ta av de blå skylappene og lytt til Selbu Videregående og Trøndelag»
Gunn Elin Høgli og Emilie Græsli, begge Ap, tar på nytt til orde for nærskoleprinsippet som inntaksordning.
Dette er et leserinnlegg, som kun gjenspeiler skribentens mening.
Til tross for at både elevene, skolene, lærerne og kommunene, herunder Selbu kommune og Selbu videregående, er tydelige på at de ønsker å bevare dagens inntaksordning basert på nærskoleprinsippet, vil høyresiden, Senterpartiet og MDG nå likevel innføre rent karakterbasert opptak, såkalt “fritt” skolevalg, innad i regioner i Trøndelag. Dette også til tross for at både Senterpartiet og MDG i sine partiprogram i fjor lovte velgerne i Neadalen og resten av fylket å bevare nærskoleprinsippet.
Som de blågrønne partiene like før sommeren sa selv: det er «helt sikkert» at det kommer til å bli endringer i inntaksordningen i Trøndelag, tydeligvis også selv om ingen andre enn dem selv ønsker det.
Problemet med innføring av rent karakterbasert opptak, såkalt “fritt skolevalg”, er at det kun er fritt for de elevene som har gode nok karakterer til å faktisk kunne velge skole innad i sin region. For resten innebærer inntaksordningen mer usikkerhet og utrygghet for framtida. Fordi disse elevene kan ikke lenger være like trygge på at det vil være en skoleplass på nærskolen sin. Elevene som kanskje har aller størst behov for å kunne bo hjemme i sitt nærmiljø, skal altså stå i mye større fare for å ufrivillig måtte flytte langt på hybel.
For også ved innføring av rent karakterbasert opptak i regioner er det snakk om store avstander. I to av høringens alternativ befinner Tydal og Selbu seg i samme inntaksregion som Oppdal. Konsekvensen dersom en av disse regionene blir vedtatt, er at Selbu videregående likestilles med skolen på Oppdal for en elev bosatt i Neadalen. Med igjen den konsekvens at risikoen for å få skoleplass og tvungen hybeltilværelse på Oppdal 186km sørover blir større. Det henger ikke på greip.
I tillegg er det grunn til å frykte at dette blir starten på en utarming av distriktsskolene. For et svekket og mer uforutsigbart elevtall, kan true linjetilbudene på skolene. Å rokke med forutsigbarheten til linjetilbudet på Selbu vgs vil kunne gå ut over rekruttering, bosetting og tilgangen til arbeidskraft i Neadalen. Det har vi ikke råd til i en tid hvor kampen om arbeidskrafta blir hardere.
I sitt svar til Trønder-Avisa viser Lill Harriet Sandaune (FrP) til fylkeskommunens økonomi som en begrunnelse for innføring av ny inntaksordning. Men endringer i inntaksordningen skal i utgangspunktet ikke ha noen økonomiske konsekvenser, med mindre den blågrønne posisjonen forutsetter (og med det også innrømmer) at en innføring av fritt skolevalg vil resultere i færre linjetilbud eller skolenedleggelser. At posisjonen knytter inntaksordning til økonomi, sender derfor et svært skremmende signal til skolene våre om mulige fremtidige skolekutt.
Til sist vil vi bemerke at «fritt skolevalg» innad i regioner paradoksalt nok vil gi mindre frihet for alle elever som ønsker å gå på et linjetilbud som i dag ikke finnes på sin eller sine nærskoler. For valg av inntaksordning handler i stor grad om hvor elever skal få med seg tilleggspoeng når de søker på et videregående skoletilbud. Med dagens nærskoleprinsipp får man tilleggspoeng hvis man søker på sin nærskole. Og dersom nærskolen ikke har linjetilbudet man ønsker å gå, får man med seg tilleggspoengene på alle skolene i Trøndelag, herunder også Trondheim. Med innføring av «fritt» skolevalg i regioner, vil man ikke kunne ta med seg tilleggspoengene ut av regionen hvis en skole i regionen har linjetilbudet.
Vi i Arbeiderpartiet er enige med elevene, lærerne, kommunene og skolene og vil sikre forutsigbarhet og trygghet for elevene og skolene i Trøndelag og regionen vår. Vi vil bevare nærskoleprinsippet som inntaksordning, og aksepterer ikke at regninga for Senterpartiets og MDGs løftebrudd til velgerne skal gå til trønderske 15-åringer og våre videregående skoler.
Vi i Neadalen vet hvor viktig Selbu vgs har vært og er for dalføret vårt. Som også Selbu videregående skriver i sitt høringssvar: “Skole er ikke bare utdanning, skole er også samfunnsbyggende og de samfunnsøkonomiske konsekvensene for vårt område Neadalen, kan bli store ved en annen inntaksordning enn dagens”.
Trønderske elever fortjener like muligheter til å lykkes og gode skoler nært der de bor. Ikke at høyresidens ideologiske skylapper skal skape usikkerhet og utrygghet for framtida deres. I oktober skal fylkestinget avgjøre saken.
Vi håper høyresiden, Senterpartiet og MDG da legger de blå skylappene vekk, og faktisk lytter til skolene, lærerne og elevene. For de fortjener å bli hørt.