Tilbakeblikk fra 8. januar 2010:

ISENDE VAKKERT: På forespørsel fra Selbyggen trosset Magnar Aftret kulden faren for neglbit og kuldesjokk og hoppet ut av bilen og knipset disse tre stemningsbildene fra Mosjøen i sprengkulde og solblink gjennom frostrøyken.

Sprengkulde og rekordhøyt strømforbruk

Iskalde luftlommer fra Sibir sørger for at sprengkulden biter seg uvanlig hardt fast over innlandsområdene på Østlandet og i Trøndelag. Onsdag formiddag viste gradestokken på Stugudal Camping 37,9 blåfrosne minusgrader, noe som er det kaldeste som er målt i Tydal på mange, mange år, opplyser Magnar Aftret ved Neaverkene.

Publisert Sist oppdatert

Du leser nå en artikkel fra Selbyggens rikholdige arkiv.

– Akkurat nå er jeg på vei ned fra målestasjonen på Stugudal der jeg noterte 36 minus, og det er den laveste temperaturen som er registrert ved noen av Neaverkenes målestasjoner. Jeg kan heller ikke huske at en kuldeperiode har vart så lenge noen gang. Temperaturer opp mot tretti grader er ikke uvanlig ved Mosjøen og på Stugudal, men det helt spesielle nå er at det har vært så kaldt over så lang tid. Samtidig er det et vinddrag i lufta fra øst, noe som tyder på at kaldlufta er i ferd med å synke ned i dalen. Jeg frykter at den vil klore seg skikkelig fast til natten igjen og at vi i dagene som kommer må forberede oss på nye kulderekorder, sier Aftret som også forteller at han mandagskvelden opplevde et annet og helt spesielt værfenomen.

– I nitten grader minus begynte det plutselig å regne. Jeg sto ute på altanen hjemme i Berggården og kjente regndråpene som frøs til isnåler straks de nådde «fast grunn.» Helt uforklarlig. Mye mellom himmel og jord som ikke kan forklares, sier maskinisten som har vært ansvarlig for temperaturmålinger og Neaverkenes faste meteorolog og værmann siden 1980.

52 minus i tre døgn på rad

Moen gård ved Mosjøen i Tydal, også kalt Norges Sibir, er kjent som et av landets kaldeste steder, og Kåre Lysholm husker godt vinteren 1946/47 da sprit-termometeret på gården viste 52 grader i tre døgn på rad.

– Går ikke an å glemme slikt, vannet frøs i fjøset og det smalt som børseskudd i veggene hele natten. Kulden sto på i fjorten dager og det ringte journalister fra flere av de største avisene.
– 52 grader var det laveste termometeret kunne vise, men ei natt falt kvikksølvkula helt ned i bunnen så da var det sannsynligvis enda kaldere, minnes Lysholm.

Glødende kraftledninger

Det kalde været har ført til rekordhøyt strømforbruk både i Selbu og Tydal, og tirsdag formiddag lå det an til det høyeste forbruket som Selbu energiverk har registrert så langt i vinter, opplyser e-verkssjef Per Otnes til Selbyggen.

– Akkurat nå ligger forbruket i underkant av 15 MW (15 000 kW) og makslasten i dag har vært 15,0 MW. Rekorden i vinter, som også er ny rekord for forbruk i Selbu, ble satt 4. juledag mellom klokken sju og åtte om morgenen. Da hadde vi et forbruk på 15,8 MW, sier Otnes som ellers kan fortelle om høye kraftpriser som følge av det kalde været.

– I dag (tirsdag) er kraftprisen i Midt-Norge 45,28 øre/kWh i snitt. Midt-Norge er eget prisområde og har samme pris som Sverige. Prisen er påvirket både av kulde og problemene i de svenske atomkraftverkene. Det er meldt kaldt og tørt fremover mot helga også, noe som sannsynligvis vil føre til ytterligere prisstigning, sier Otnes.

Powered by Labrador CMS