LEDER:

Illustrasjon: Oda C. Folde

Sommeren er over, men la oss fortsatt bevare varmen

At det nye skoleåret snart er i gang er temaet i denne ukens leder.

Publisert

Du leser nå Selbyggens lederartikkel.

"En sommer er over, men minnene om den består", sang Kirsti Sparboe i 1972. Mye har forandret seg siden den gang, men er det noe som er kliss likt, så er det at når det lir ut i august og skolestarten nærmer seg, så er sommeren ugjenkallelig over. 

Et nytt skoleår står på trappene, og i denne ukens utgave kan du lese flere skolestart-relaterte saker. Rektor ved Selbu Vgs., Hilde Andreassen, gleder seg over et økt antall elever kommende år, og er både på jakt etter nye medarbeidere og hybler til elever som kommer langveisfra. Rådgiver oppvekst i Selbu kommune, Ingfrid Svendgård, er på sin side opptatt av trafikksikkerheten for både elever og barn i barnehagen når vi kommer i gang igjen med hverdagen på mandag, og forteller med entusiasme om den nye "hjertesonen" som offisielt skal åpnes på Bell førstkommende tirsdag. 

En trygg skolevei er svært viktig. Like viktig er det hvordan elevene har det når veien har ført dem inn skoleporten. Selbyggen valgte å sette litt ekstra fokus på mobbing i skolene våre tidlig i vår da tall fra Utdanningsdirektoratet viste at det ikke sto helt bra til i Selbu-skolene.
Denne uken ble tall fra Ungdata-undersøkelsen publisert i forbindelse med Arendalsuka. På nettstedet www.ungdata.no/rapporter er det mulig å laste ned rapporter for både barneskole, ungdomsskole og videregående, og det kan være interessant lesning. Dette er en stor undersøkelse som tar for seg mange forskjellige deler av barna og ungdommenes liv. På mange områder ligger Selbu og Tydal omtrent på det som er den nasjonale tendensen, og på flere punkter gjerne over snittet – på en positiv måte. Men likevel ser vi at det er mye igjen å ta tak i. 

Det kan likevel være verdt å huske på at Ungdata-undersøkelsen ble gjennomført i vår, og viser et øyeblikksbilde av hvordan elevene hadde det akkurat på det tidspunktet. På Selbu Ungdomsskole svarte 11 prosent at de var mye plaget av ensomhet. 17 prosent sa at de blir mobbet minst hver fjortende dag (mot nasjonale 9 prosent), og 8 prosent sa at de mobber andre (mot nasjonale 4 prosent). Også i Tydal svarte 13 prosent at de har vært plaget av ensomhet, mens 4 prosent sa de ble mobbet minst hver fjortende dag. 

Når vi nå står på terskelen til det nye skoleåret, kan det være fint å minne hverandre på det felles ansvaret vi har for våre barn. Enten du er forelder, lærer, trener, besteforelder eller innehar en annen viktig rolle for den oppvoksende slekt. Ta gjerne den praten rundt middagsbordet, vær oppmerksom, vær raus med andre der det går, og prøv dialog før anklage. Som voksne er vi forbilder, og måten vi selv er på veier tyngre enn all verdens formaninger. Som Halldis Moren Vesaas så fint skrev: "Ver du eit bål, strål varme ifrå deg!".

Powered by Labrador CMS