Collage. Foto biskop Herborg Finnset: kyrkja.no. Foto Kronprinsparet: Foto: Dusan Reljin / Det kongelige hoff

Sett på kaffe'n - vi får besøk

Det er en travel start på høsten i Neadalen, og vi har mye å vise frem til det storfine besøket som kommer, mener Selbyggens redaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Årstiden for besøk er tydeligvis høsten i år - i alle fall om vi skal se på aktivitetsnivået i dalføret de neste ukene. Både høytstående personer i kirken og kongelige kommer, og jammen klaskes det til med ei skikkelig kulturminneuke i samme slengen. Alt dette skal skje i løpet av septembers 10 første dager. 

Første gjest er biskop Herborg Oline Finnset som over flere dager skal besøke menigheten i Tydal og Selbu, politikere, skoler og bedrifter. Målet med besøket er "å gjøre porten høy og døren vid", et budskap vi i mange tilfeller kan ta med oss i overført betydning. Finnset skal besøke skoler og bedrifter som på sitt vis tar vare på dalførets innbyggere, blant annet Tydal barne- og ungdomsskole. Der skal hun nok få et innblikk i hvordan man jobber med inkludering på en liten, men god skole, og noe av målet med hele besøket er å se hva kirka kan bidra med i så måte i lokalsamfunnet. Det er 9 år siden et lignende besøk ble gjennomført i Selbu og Tydal. 

Og som om det ikke var nok at høytstående personer fra kirken tar turen for å besøke Neadalen, kommer nyheten om at selveste kronprinsparet tar turen oppover til Selbu 10. september. Også under dette besøket er det et underliggende fokus på inkludering og mangfold, og Selbu ungdomsskole, Selbu kulturskole og Årsøya skal vise seg fra sin beste side. Inkludering er tema under visitten utenfor ungdomsskolen, på kulturskolen skal det relativt ferske tilbudet «Studio- og medieteknologi» presenteres, og på Årsøya får kronprinsparet stifte nærmere bekjentskap med de populære folkehelsetiltakene discgolf og stolpejakt.

Kulturminneuka er et kjempebra tiltak, som setter fokus på den rike historien i bygda, og gir de som møter opp et innblikk i tidligere tiders faktiske forhold. De interessante historiene fra de ulike plassene gir oss en ekstra mulighet til å sette pris på hvordan vi har det i dag, og å lære litt mer om hvor og hva vi kommer fra på godt og vondt. 

Er disse besøkene kun en tilfeldighet, eller kan det komme av at det skjer mye bra i Selbyggens nedslagsfelt? Ifølge de siste tallene fra SSB øker folketallet i begge kommunene, et resultat av innenlands flytting. Det tyder på at stedet er attraktivt og at flere nå ønsker å bo og jobbe her, og vi merker oss en generell optimisme i kommunene våre. Noe gjør vi med andre ord riktig, selv om ting aldri blir helt perfekt. Perfekt er sjeldent en fruktbar målestokk.

Powered by Labrador CMS