Ordfører Ole Morten Balstad. Arkivfoto/Lina Tørum

«– Selv om ordføreren kanskje ikke er korrekt adressat på en del av spørsmålene, er det alltid hyggelig med engasjerte innbyggere»

Ordfører Ole Morten Balstad svarer ut på Inger Granbys spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg, som kun gjenspeiler skribentens mening.

Takker for spørsmål i siste utgave av lokalbladet, og selv om ordføreren kanskje ikke er korrekt adressat på en del av spørsmålene er det alltid hyggelig med engasjerte innbyggere, og ordføreren skal derfor prøve å svare etter beste evne.

1. Stort sett all næringsutvikling har et kraftbehov, men spesielt er kraftbehovet knyttet til industri. Det er ingenting som gir så mange arbeidsplasser pr. kvadratmeter areal, og derfor er industriarbeidsplasser noe ordføreren mener Selbu må ha spesielt fokus på. Dette ikke minst siden industrien, spesielt innenfor enkelte bransjer, er på vei tilbake til Norge, samt ut fra byene, som logistikkmessig ikke er rigget for denne type arbeidsplasser, og da både bør og må Selbu stå først i køen når industriaktørene ser seg om etter nye arealer.

2. Ordføreren jobber ikke med konkrete planer om nye næringsetablering, men jobber kontunuerlig med å markedsføre og selge kommunen som lokasjon for næringsvirksomhet. Håpet er imidlertid at aktørene som huser mulig areal jobber med konkrete planer, og mitt tips til spørsmålsstilleren blir derfor å kontakte disse direkte da det nok gir de beste svarene.

3. At selve kraftproduksjonen skal øremerkes lokal næringsutvikling er en vanskelig sak, vel og merke dersom ikke produksjonen skjer inne på selve området i form av ulike energiløsninger. Det kan imidlertid legges opp til infrastruktur som muliggjør bedre utnyttelse av lokalprodusert energi, og det var nettopp dette som var en del av bestillingen når planutvalget bestilte en utredning av mulig kraftproduksjon i Garbergselva. Det å kunne skape lokal verdiskapning i samhandling med utbygging av kraftproduksjon er noe ordføreren har ivret for i lang tid, og som samtidig ville gitt større lokalt insitament i forhold til å skaffe den store mengden fornybar energi Norge vil trenge de kommende årene. I forhold til overføringsnett og kostnad i forbindelse med dette er nettinfrastruktur knyttet til enkeltaktører eller enkeltområder kostnader som belastes direkte den enkelte aktør.

4. Eiendomsutvikling er et langsiktig arbeid, og spesielt utvikling av næringsareal. Det samme området som det her snakkes om ble allerede i arealplanen som ble stadfestet i 2015 avsatt til boligareal, men heller ikke daværende eier klarte å skape utvikling eller detaljregulering av området i løpet av årene som gikk før arealet ble solgt, noe som er et bevis på kompleksiteten og langsiktigheten i denne type utvikling. Dagens eier er imidlertid kommet et langt og avgjørende skritt i riktig retning gjennom en godkjent regulering av området, og ferdig regulert næringsareal er en stor mangelvare i Trøndelag. Derfor er det nå viktig at alle positive krefter i Selbu fremsnakker arealet og bidrar til at vi så snart som mulig kan få inn aktører som skaper arbeidsplasser og verdiskapning i Selbu.

Powered by Labrador CMS