Lena Nerhus. Foto: privat

«NJFF driver propaganda i skoler og barnehager»

Lena Nerhus skriver i dette innlegget at naturen best forvalter seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg, som uttrykker skribentens holdninger. 

Leser "gladsaken" der elever ved skolen har drap av elg på timeplanen. Njff fornekter seg ikke, de presser på helt ned i skole-og barnehagealder. Barn og unge skal lære at dyr er til for å drepes så tidlig som mulig. Synes alle foresatte dette er greit? Kanskje finnes det noen med andre meninger og tilnærminger til naturen? Kanskje er det noen som tenker på at de ville dyrene er i sterk nedgang, at vi er i den 6.masseutryddelsen og at alt som er igjen av ville landpattedyr er 4%? 60 % er husdyr og 36% er mennesker. Trengs det flere mennesker til å drepe dyr? Hva med å lære barn og unge gleden over å se ville dyr levende og ærefrykt for livet? Forskning viser at vi deler mye av de samme følelsene med dyrene. Under jakt utsettes dyrene for stress, lidelse og redsel. 

Enhver som kan naturfagleksa vet at naturen ikke trenger forvaltning fra mennesker. Den forvalter seg best selv hvis den bare kunne fått vært mer i fred! En uhørt tanke i et gjennomjaktet land som Norge. Njff har stor makt over norsk fauna. Njff jobber aktivt mot rovdyr, og bidrar til syke og sykelige store hjorteviltstammer, som igjen fører til skog ødelagt av flått og hjortelusfluer. Njff sørger ikke for balanse i økosystemet, de sørger for å favorisere dyr de selv vil skyte og å utrydde arter som er konkurrenter om viltet. Filosofien er at alt kjøtt i naturen er mennesket sitt. 

Njff vil ikke ha fredet sone for ulv, og de vil holde rovdyrene utrydningstruet slik at de kan drepe mest mulig rådyr, hjort og elg selv. Ja nå er det blitt så mye hjort at selv jegere blir slitne og lei av å slakte. Elgstammen er skranten og det er jo ikke rart. Gang på gang viser trofebilder at det er forferdelig vanskelig å ikke skyte en sværing. Dette kaller Njff "forvaltning" Til sammenligning driver aldri rovdyr trofejakt. Njff er ikke bare "koselig elgjakt og kaffebål" I tillegg til å skyte-og skadeskyte elg, skytes 20 000 rev årlig for å forhindre at den tar skogsfugl som jegeren vil skyte selv. Revejakta er brutal. Reven/revevalpen løper for livet med bikkje etter seg, prøver gjemme seg i hiet der den blir skutt, eller skadeskytes med hagle under flukt. Ikke sjelden rives skadeskutt rev ihjel av jaktbikkjer. Gaupejakt(350 igjen)foregår med båsfeller der gaupa stenges inne, og vettskremt klorer seg til blods før jegeren kommer en gang i løpet av dagen for å skyte den. Evt jages den av løshund opp i et tre og skytes ned i baken eller magen med hagle. Noen jegere melder seg til trofejakt på våre utrydningstruede bjørner(160 igjen) jerv(350 igjen) eller ulv(50 igjen) 20 000 rødlista hare jages av løshund og skytes årlig, bevere skytes/drepes/druknes i feller frem til de er høydrektige/evt nettopp har fått unger. Opp mot 30% av fugl skadeskytes og lever med hagl i kroppen. Ekorn er artig levende blinktrening for Njff ungdom. På Njff sine nettsider kan man lese om hvordan komme i gang med drepinga etter jaktprøva. Man kan plaffe ned nøtteskriker og kråker for gøy, eller hva med en rev eller grevling? De er gratis å drepe. Njff maser år etter år om å få lov å skyte/skadeskyte med pil og bue. Heldigvis har de foreløpig fått avslag pga lidelsene dette medfører, men de presser på med støtte fra SP. 

Vil du at dine barn og ungdomner skal ha slikt forhold til ville dyr, at de er til for å skytes på? Er dette en fin hobby? Jeg oppfordrer alle foresatte til å sette seg inn i hva Njff står for, og hvilke dyr som jaktes med hvilke metoder. I følge FN er jakt og fangst den nest største trusselen mot ville dyr. Njff oppfører seg som de eier den norske fauna, selv om kun 3% er aktive jegere. I Norge er det også jakt i nasjonalparkene! Dyrene får ikke leve livene sine i et intakt økosystem noen plass. Njff skryter av hvor stor støtte de har i befolkningen, men jeg tror mange ikke vet alt Njff står for. Oppfordrer foresatte til å sette seg inn i dette. Still kritiske spørsmål til skoler og barnehager som rekrutterer medlemsmasse for Njff. Det er lov å tenke selv!

Powered by Labrador CMS