Debatt
Min mening – Argumentene for nedleggelse er for svake
Så fort en kommuneøkonomi kommer under press er dessverre skolestruktur et tema som fort blir dratt frem – sånn er det også i Selbu. Nå er det Øverbygda skole som står «ytterst på planken», og både administrasjon og flertallet av politikerne syntes å ha bestemt seg for utfallet. I tillegg er det fra enkelte tydeligvis et ønske om å legge ned ytterligere en skole i samme slengen.
Å legge ned en skole med lommeboka som årsak er et dårlig utgangspunkt dersom man skal ha elevenes beste i fokus. Øverbygda skole fremstår som en godt drevet skole hvor elever, ansatte og foresatte forteller om en skole hvor man trives og lærer. Det har ikke fremkommet noe som tilsier at læringsmiljøet er noe dårligere enn ved andre skole i kommunen. Da bør det eksistere svært tungtveiende argumenter dersom man likevel ønsker å legge ned skolen. La meg også minne om at det ikke finnes et entydig forskningsgrunnslag som sier at større skoler automatisk gir bedre læring og trivsel enn små skoler.
Bakgrunnen for at skolestruktur igjen har kommet på sakskartet er kommunens økonomi. Man kan spare noen millioner i året dersom man har to skoler fremfor tre viser utregninger. Politikerne har vedtatt en plan hvor kommunen skal spare inn 12 millioner årlig innen 2023, men hvordan innsparingene skal nås er mer uklart. Det var ikke gitt at man med en slik plan skulle legge ned noen av kommunens skoler.
Bare i 2020 har Selbu kommune uten noen som helst bekymring tatt opp et ekstra lån på 30 millioner fordi den nye ungdomsskolen ble dyrere enn antatt. Ville en kommune med dårlig råd tatt seg råd til dette? Og ville en kommune med økonomiske bekymringer tatt seg råd til å bygge både nytt sykehjem og ny ungdomsskole på samme tid? Det er ingen som betviler at dette er investeringer som vil komme innbyggerne til gode, men jeg er usikker på om det styrker økonomiargumentet for å legge ned en av kommunens grendaskoler. Snarere bør en kommune som foretar slike investeringer fint klare å bevare sine skoler – all den tid de pedagogisk sett fungerer godt og er et gode for innbyggerne.
Løftebrudd fra Senterpartiet
Det er overraskende å se hvordan de største partiene i Selbu agerer. Senterpartiet var klinkende klare i sin melding til velgerne i september 2019; alle skolekretsene skulle styrkes og alle barneskolene skulle bevares. 12 måneder etter har flere SP-representanter stemt for å legge ned Øverbygda skole i formannskap og hovedutvalg. Dersom ikke samtlige SP-representanter stemmer for å beholde Øverbygda i kommende kommunestyremøte vil det være et gedigent løftebrudd. I tillegg vil det vitne om en forflytning i lokalpartiets ståsted i sentraliseringsdebatten. Det er ikke veldig lenge siden at partiet var mot å legge ned Draksten skole med sine 10-12 elever…
Enkelte i Arbeiderpartiet fremmer et ønske om en sentralskole i nær fremtid. Det fremstår som en uklok vei å gå. For barnefamilier bosatt på Selbustrand med arbeidssted i Trondheim vil det redusere attraktiviteten til området betydelig. Det vil være dumt all den tid det er tilflytting av barnefamilier fra mer sentrale strøk Selbu er avhengig av for å få befolkningsvekst – og en yngre befolkningssammensetning. Det hjelper lite med fiber i husveggen, dersom man først får begynt med middagen klokka 1800 sammen med 8-åringen…
Ikke gode nok argumenter for nedleggelse
I mine øyne fremstår ikke argumentene for nedleggelse av Øverbygda sterke nok. I en kommune som Selbu bør vi strekke oss langt etter å tilby oppveksttjenester nær folk, og vi bør sette barnas læringsmiljø over kommunens muligheter for økonomiske innsparinger. Jeg kan ikke se at kommunens fremtid og drift på noen som helst måte er truet dersom man fortsetter med nåværende skolestruktur. Kommunens investeringer de siste årene gir rett og slett ikke inntrykk av at det er nødvendig for kommuneøkonomien å legge ned en skole nå. Da faller hovedargumentet for nedleggelse sammen, i mine øyne.
Å endre et velfungerende skoletilbud er noe av det dristigste en kommunepolitiker kan medvirke til. Konsekvensene kan bli store både på kort og lang sikt. Jeg kan ikke se at tiden er inne for en slik endring i Selbu nå – selv om det selvfølgelig vil kunne bli en debatt igjen dersom elevtallet i Øverbygda fortsetter å synke de kommende årene. Da bør dog debatten reises med et pedagogisk bakteppe – og ikke utelukkende et økonomisk – slik som nå.
Det er bare to år siden et enstemmig kommunestyre vedtok en felles målsetning om at man skulle ha 1 % befolkningsvekst i året frem til 2030. Jeg går ut ifra at de fleste fremdeles ønsker at Selbu skal være en kommune med spredt bosetting, og oppleves som en attraktiv kommune med befolkningsvekst, slik som kommuneplanens samfunnsdel fastsatte. I så fall er nedleggelse av grendaskolene neppe veien å gå.
Les også: Også formannskapet går for skolenedleggelse