«Like viktig som investeringskostnaden er de framtidige driftskostnadene»
Dette er et leserinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens mening, og svarer på leserinnlegget «Tydals største investering skaper debatt».

Jeg føler behov for å komme med riktige opplysninger og avkrefte noen påstander.
Prosjektet er nå i prosjekteringsfasen med samspill, der det var oppstart ca. 1. oktober 2024. Hensikten med denne typen prosjektering er å utvikle og tegne ut prosjektet basert på innspill gitt i skissefasen, kravspesifikasjon, og romprogram sammen med rammene gitt i vedtak. Gjennom to anbudsprosesser har Tydal kommune valgt et faglig team bestående av rådgivere, arkitekter og entreprenør som bistår kommunen.
I prosjekteringen skal Tydal kommune legge fram et tegningsgrunnlag med en pris på prosjektet som kommunestyret kan vedta. Innspill i denne fasen gjøres sammen med ansatte og brukere i bygget på detaljplan. Målet med samspill er å prosjektere prosjektet med alle detaljer for å få en pris med lavest mulig risiko, så tett opp til den endelige prisen når bygget skal stå ferdig i 2027.
Alle krav til brann, ventilasjon, miljøkrav, oppvarming, romstørrelser, innredning på bad, stuer, kjøkken, tekniske rom, garderober, vaskeri, lager, medisinrom, avfall, og sansehage skal oppfylles. I tillegg skal forskriftene oppfylles, inkludert Arbeidstilsynets krav, Husbankens krav, TEK17, miljøkrav, plankrav og reguleringsplaner. Informasjon om hva en samspillsfase innebærer er gitt til formannskap sammen med rådgivere og entreprenør, i tillegg til generell informasjon gitt om temaet i kommunestyret.
Forutsetningene for tomtevalg baserte seg på mer enn bruken av det gamle sykehjemmet. Effektmål har vært en viktig faktor der politikerne har satt mål gjennom eget arbeidsmøte. Prosjektet har hatt bred informasjon i hele prosessen med involveringsmøter med berørte brukergrupper, informasjonsmateriale sendt til alle husstander, og to års informasjon på samtlige kommunestyremøter og formannskapsmøter. Til sammen har det vært over 100 møter med involvering av brukere og innbyggere der informasjon er blitt gitt. Alle formannskaps- og kommunestyremøter har vært kjørt for åpne dører med muligheter for alle til å komme å høre.
Prosjekteringsgruppen har bestått av ca. 30 personer representert med COWI, SPERA, PKA AS, Agraff, Fuglsang Dahl og Tydal kommune. En gruppe med bred kompetanse der de fag som innbefattes av en slik type prosjekt har vært representert.
Kostnader ved å restaurere dagens rådhus er beregnet av byggherreombud fra SPERA, som er eksperter på prosjektledelse og byggeledelse. Det er beregnet hva det vil koste å ta ut administrasjonsdelen fra det nye bygget og hva det vil koste å oppgradere rådhuset til å tilfredsstille dagens krav i lovverket.
I forutsetningene for finansieringen er det lagt til grunn sambruk og arealreduksjon. Tas arealer ut og må driftes videre i andre bygg mister en denne effekten og deler av finansieringen faller bort. Dagens rådhus er for stort, men hele huset må oppgraderes da det ikke tilfredsstiller dagens krav fra Arbeidstilsynet, brannkrav og krav til universell utforming. Ved flytting av de administrative funksjonene til 3. etasje i nytt bygg reduserer en arealbehovet, blant annet gjennom felles bruk av møterom, kantine og tekniske arealer. Totalregnestykket for alle funksjonene samlet på ett sted er lavere enn hvis en velger å dele opp og trekke ut administrasjonsbygget og rehabilitere gammelt bygg.
Like viktig som investeringskostnaden er de framtidige driftskostnadene, det kommunen totalt sett skal betale hver måned i de neste 50 årene, kalt livsløpskostnad.
Det er riktig at kommunens kraftinntekter kan være truet på grunn av blant annet Statkrafts opprustning av anleggene i vassdraget. Prissystemet for konsesjonskrafta er delt i to med selvkostpris på konsesjoner før 1959 og ED-pris for konsesjoner etter 1959. I Tydal er ca. 80 % av konsesjonene før 1959. Prissystemet har det vært fokusert på i mange år, og LVK har jobbet med saken uten å ha vunnet fram. LVK består av over 160 medlemskommuner og bistår flere kommuner enn bare Tydal på denne saken. Det er viktig at vi som egen kommune også jobber med dette uavhengig av LVK, og her har administrativ- og politisk ledelse hatt møter med Statkraft, NVE, Fylkeskommunen, leder av olje- og energikomiteen og andre sentrale stortingspolitikere. Ergo det er flere fra Tydal kommune som har jobbet med denne saken.
Saken om helse- og administrasjonsbygg skal behandles i kommunestyret den 8. mai 2025. Der skal de 13 valgte representantene fra bygda fatte et vedtak.