La oss snakke om det som er vanskelig
I ukens leder introduserer vi et nytt prosjekt som Selbyggen skal være med på i tiden som kommer.
Ofte kan det være vanskelig å snakke om de vanskelige tingene. Og altfor ofte i Norge er det noen som til slutt ender opp med å ha det så vanskelig at man ikke ser noen annen utvei enn å gjøre slutt på alt. Faktisk har det i snitt vært 655 familier i sorg de siste tre årene. Brutalt? Ja. Men vi er nødt til å snakke om dette, også på små plasser som Tydal og Selbu.
Nå er det satt i gang et større prosjekt i regi av Samarbeidsdesken, et samarbeid mellom Landslaget for lokalaviser(LLA), NRK og Senter for undersøkende journalistikk(SUJO). Prosjektet skal omhandle tematikken ikke mange liker å snakke om, men som absolutt burde være mer snakket om i samfunnet; nemlig selvmord. Det er også et tema som mange som jobber i pressen gruer seg til å skrive om, grunnet alle fallgruvene når det kommer til presseetikk, og ikke minst frykten for at det skal skapes en smitteeffekt av å skrive om det.
Det er ingen hemmelighet at også Selbu har hatt sin del av tilfeller hvor mennesker har tatt sitt eget liv. For noen år tilbake var det ubehagelig mange hendelser på kort tid som angår selvmord, og vi må ikke tilbake dit. Selbyggen har derfor tenkt å delta i prosjektet, og kommer til å publisere artikler gjennom høsten basert på informasjon fra Samarbeidsdesken, og vi håper selvfølgelig at våre lesere også vil bidra på sin måte, om det er et tips til en historie, en deling på Facebook eller en konstruktiv tilbakemelding.
Målet med prosjektet skal være å få ned selvmordsstatistikken i Norge - ikke å velte oss i andres triste historie. Nøkkelord i dette er varsomhet og nøkternhet. Prosjektet gjennom Samarbeidsdesken gir de involverte lokalavisene tilgang på MYE statistikk, og mange potensielle nyhetsvinklinger når det kommer til temaet. Så må hver lokalavis vurdere hvilke historier de vil publisere, og selv grave frem skildringer fra folk som har vært tett på. Har du en historie du ønsker å fortelle, kan du gjerne ta kontakt med redaksjonen.
I ukas avis kan du lese en sak som ikke er en del av dette prosjektet, men som likevel er en viktig synliggjøring av tilbud som finnes for de som har det vanskelig. I de nye lokalene til ROP-tjenesten, vil lavterskeltilbudet bli bedre for de som har behov for å bruke det. Skal vi tro de som jobber der, er det også et økende behov for nettopp denne type tjenester.
Vær Varsom-plakaten har alltid hatt et punkt som omhandler selvmord. I lang, lang tid så skulle selvmord som hovedregel ikke omtales. Over mange år har også synet på om man skal omtale slike hendelser eller ikke endret seg. Nå skal ikke dette ties ihjel lengre. Første januar i år trådde det i kraft en endring i dette punktet og nå står det følgende:
«4.9: Ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk er det god presseskikk å vektlegge en nøktern fremstilling. Vis hensyn til dem som er direkte berørt. Vær varsom ved omtale på et tidlig tidspunkt. Det kreves høy aktsomhet ved beskrivelse av metode og det spesifikke stedet for handlingen.»