Tilbakeblikk fra 15. oktober 2004:

Arkivbilde

Kornrekord i Selbu

Dette er en artikkel som er hentet fra Selbyggens rikholdige arkiv.

Publisert

Årets kornavling ble rekordstor i Selbu. Så langt er det levert 1.620 tonn til Felleskjøpets anlegg i Mebond. Dette er en økning på 20% i forhold til i fjor. Jan Kallar, som er ansvarlig for kornmottaket ved anlegget, sier kornproduksjonen i Selbu i år vil ligge på rundt 2.500 tonn. I tillegg til de 1.260 tonnene som allerede er kommet inn til anlegget, er en del hentet med sugebil og container, mens noe fortsatt ikke er levert. Noe er også levert til Gråbrek Mølle på Stjørdal. 
Det aller meste av kornes er nå kommet i hus, men et par åkerlapper står fortsatt igjen. Men her er det så mye værskade at det neppe har noen hensikt med tresking. 90% av kornet er bygg, mens resten er havre. En gårdbruker hadde i år ryps, som er en oljefrøplante og brukes til kraftfórblanding. Ryps krever lang veksttid og gir mye bedre pris enn bygg og havre. Man regner med at det samlede kornarealet i Selbu i dag ligger på litt over 5000 dekar. I år var det ingen som dyrket korn i Tydal, heller ikke i Flora.

Optimal vekstsesong

Vi fikk i år en optimal vekstsesong med tidlig vår og kald juni. Dette førte til at kornet "busket" seg(ble kraftigere) i tillegg til at det var lite legde. 

Priser

Prisen som bøndene får for kornet har de senere årene gått ned. Kiloprisen har gått ned med fem øre per kilo, og omsetningsavgiften økt med tre øre. Dette gir en prisreduksjon på åtte øre per kilo. Nå er prisen på bygg kr. 1,69 per kilo, kr. 1,49 for havre og kr. 4,16 for ryps. I tillegg får man et arealtilskudd som er kr. 220 per dekar. 

Er ved friskt mot

Felleskjøpets avdeling i Selbu er i høyest grad oppegående. De siste årene har man i butikken satset på nye produkter og har derfor også fått nye kunder. Omsetningen innen de landbruksrelaterte varene har gått ned, mens det innen hage/hus, kjæledyr og fritid har vært en økning. 

– Et problem er at vi ligger litt utenfor allfarvei, sier John G. Dragsten, som innrømmer at de har vært inne på tanken om å flytte butikklokalene. Men foreløpig er dette lagt på is.

Powered by Labrador CMS