Jan Bøhle. Foto: privat

«Klimakrisen er en del av naturkrisen som er summen av vår samlede industrialisering, ensidig vekst og utbygging»

Jan Bøhle svarer Gunnar Olav Balstad.

Publisert

Takk til Gunnar Olav Balstad for at du åpner for diskusjon om makta og naturvern. 

Klimakrisen kan bli mindre blant annet gjennom følgende:

  • Å stemme på politikere som har forstått budskapet til David Attenborough om å redde planeten fra natur- og klimakrisen.
  • Økt kunnskap om varer og arealbruk som ødelegger vårt naturgrunnlag, eksempelvis skadelige tilsetningsstoffer i mat og klær, skadelig nedbygging, høye fartsgrenser og utslipp i alle ender, etc.
  • Få folk til å interessere seg for og se konsekvensene av dagens skadelige overforbruk av natur, varer og energi. 
  • Stå opp mot markedskrefter og interesser som utnytter og beslaglegger natur og skaper utslipp av klimagasser, etc.
  • Vi trenger politikere som ikke er haleheng til næringslivets kortsiktige kalkyler og prognoser. Som tør lage reguleringer som tjener naturen, lokalsamfunnet og alle lag av folket.
  • Utfordre folk som forurenser og forsøpler til eksempelvis å stenge av bilmotoren når de er på butikken. 
  • Vi trenger politikere i makta som står opp for de grunnleggende verdiene de sjøl er innvalgt på. 
  • Stemme på politikere som vil gi næringer som bygger på lokalt natur- og kulturgrunnlag drivverdige betingelser. Bønder må få betalt for varene sine uten at eksempelvis Reitan og Coop fordyrer og blir rikere.
  • Politikerne i makta trenger å komme ut av kommunes korridorer og gruppemøter. Dere bør invitere til dialog med innbyggerne om kommunens og bygdas utfordringer, gjennom å skape god kultur og mellommenneskelig klima for å snakke om klimakrisens viktige utfordringer og kostnader med innbyggerne. Ja til folkemøter.
  • Sjøl om du Gunnar Olav har vært med på å åpne opp for hundrevis av nye hytter på Selbustrand, betyr det ikke at det er en klok beslutning. Men at dere har lagt føringer på et areal i kommende kommunal arealplan frem til 2034, sentralt i et beite område for 420 storfe og 300 sauer i 2024. Hvem tjener på en slik utvikling, og hvem er det vedtaket en ulempe og kostnad for?

Klimakrisen er en del av naturkrisen som er summen av vår samlede industrialisering, ensidig vekst og utbygging. Det handler om: Kutt i utslipp av klimagasser, bevare og restaurerer naturmangfoldet, sikre bærekraftig forbruk og tilpasse samfunnet til klimaendringene. Til det trenger vi våkne politikere og rom til å diskutere de faktiske utfordringene.

Powered by Labrador CMS