Anna Rapp. Foto: privat

«Jeg vil derfor nå tydelig understreke at barnehagen er en svært viktig institusjon når det gjelder oppvekstmiljø»

Anna Rapp svarer her ut på Ragnhild Uglems leserinnlegg angående involvering av barnehagene i prosjektet «Sammen for et bedre oppvekstmiljø i Selbu».

Publisert

Du leser nå et svar på et meningsinnlegg, som uttrykker skribentens holdning.

Barnehagen er, på lik linje med familie, skole, skolefritidsordning, fritid, helse, skolehelsetjeneste og andre oppfølgingstjenester, en svært viktig institusjon når det gjelder å fremme gode oppvekstsvilkår for barn og unge.

Jeg vil takke Ragnhild Uglem og barnehagepersonalet i Tømra og Innbygda for deres innlegg i Selbyggen. Innlegget var informativt og svært viktig. Barns sosialiseringsprosess starter allerede ved fødselen, og derfor er institusjoner som familie, helsevesenet og barnehagen avgjørende for å skape et godt psykososialt oppvekstmiljø tidlig i barnas liv. I barnehagen spiller mange ulike faktorer, som fysiske omgivelser, trygghet, relasjoner, samvær med voksne og andre barn, lekemuligheter og muligheten til å påvirke beslutninger, en stor rolle for oppvekstmiljøet og barnas velvære.

Da den tverrpolitiske gruppen startet arbeidet med å finne ut hvordan vi skulle tilnærme oss utfordringene med mobbing, som vi ble gjort kjent med gjennom Tilstandsrapporten for Oppvekst fra 2023, tok vi noen valg. Det handlet dels om hva vi kunne bli enige om uten å skape partipolitiske uenigheter (disse skal vi ta opp i kommunestyret når det er nødvendig), og dels om hvem som skulle inviteres til arrangementet. Etter diskusjoner landet vi på å invitere skolene, representanter fra frivilligheten, politikere og forskere. Utgangspunktet var hovedsakelig de høye mobbetallene i 7. og 10. årstrinn, som kom frem i elevundersøkelsen.

Oppvekstmiljø starter tidlig og varer gjennom hele livsløpet. Vi mennesker deler opp verden i systemer for ulike tiltak, institusjoner for ulike aldersgrupper og temaer, og grupper for ulike interesser og meninger, men mennesker lever et helt liv, slik det blir understreket i Tilstandsrapporten. Det er alltid slik at når man velger noe, velger man også bort noe annet. Derfor finnes uttrykket «ingen nevnt, ingen glemt». En slik tilnærming synes jeg er uheldig når det gjelder politiske tiltak for oppvekstmiljø. Med tanke på tiden vi hadde tilgjengelig en onsdagskveld i oktober, valgte vi derfor å peke på noe, men ikke på alt. Barnehagene ble ikke invitert, men dette var ikke et valg basert på at noe er viktigere enn noe annet, det handlet kun om at mobbetallene ble rapportert fra skolesektor. Jeg vil derfor nå tydelig understreke at barnehagen er en svært viktig institusjon når det gjelder oppvekstmiljø.

Deretter kommer spørsmålene om tidlig innsats og økonomi. Her kommer vi til punkter som hver politiker må ta stilling til og diskutere ut fra sitt partipolitiske ståsted i kommunestyret, når det er tid for å legge frem organisasjons- og budsjettplaner. I mitt hode er det slik at mange hender gjør bedre arbeid enn å få, og dette var blant annet tema for arrangementet i Tælet. Økt grunnbemanning i skolen og barnehagen vil alltid være et tiltak som fremmer et godt psykososialt miljø og samtidig være viktig for å iverksette tidlig innsats. Tilstandsrapporten fra 2023 viser at antallet barn per ansatt i barnehagene i Selbu er noe lavere enn normen (6 barn per ansatt, med en annen norm for barn under 3 år inkludert). Personlig synes jeg at 6 barn per ansatt er mye, og jeg vet også at barnehagene sliter med bemanning i tider med sykdom.

Min opplevelse av arrangementet i Tælet var positiv. Vi som jobbet med planleggingen, har i ettertid blitt kontaktet av flere som lurte på hvorfor de ikke ble invitert. Dette er selvfølgelig trist, fordi en kveld som i stor grad handler om inkludering, ikke bør være ekskluderende. Samtidig syns jeg det er utrolig godt å se hvor mange i bygda som viser så stor interesse for å bidra til et godt oppvekstmiljø. Dette var en av de store hensiktene med arrangementet, og jeg vil oppfordre alle parter til å jobbe videre med saken i fellesskap. Et event er bare et «stunt». Det er ikke dette som vil skape gode oppvekstsvilkår i Selbu. Men kanskje kan det bidra til å forsterke fokus på temaet og dermed skape ringvirkninger bland alle oss som bor i bygda? Fordi det er i hver dags handlinger at hver og en av oss bidrar til å skape gode vilkår for barn og unges oppvekst.

Powered by Labrador CMS