Tilbakeblikk fra 17. mars 2006:
Jakter rødrev for å berge fjellreven
Tommy Sandal er profesjonell jeger og fangstmann og tilbringer denne vinteren i Tydals-fjella for å jakte rødrev. Så langt har han gått omtrent 100 mil på ski og skutt 25 dyr. Rødreven skytes i håp om at fjellreven kommer tilbake.

Du leser nå en artikkel fra Selbyggens rikholdige arkiv.
Det er fjellrevgruppa i Tydal, Selbu, Røros og Holtålen som har engasjert Tommy Sandal for å jakte rødrev. De lokale ildsjelene har de siste par årene påvist 32 gamle fjellrevhi og så sent som på 80-tallet var det årlige ynglinger i Kjøli og også ofte i Sylene. Det har altså vært en god del fjellrev tidligere, men etter vel fire måneder i Tydals-fjella har Sandal bare sett spor etter en eneste fjellrev i vinter. Mens det derimot er mye rødrev i høyfjellet, og de prøver han å få has på.
– Jeg beundrer rødreven. Det er et særdeles interessant dyr som har sin plass i naturen. Bare så synd at den overtar plassen som fjellreven opprinnelig har hatt. Det er heller ikke slik at jeg føler glede ved å skyte. Jeg har ikke noe veldig behov for å drepe, selv om jeg gjør det mye, sier jegeren som har skutt omtrent en tredjedel på åte og resten ved sporingsjakt.
Erfaren revejeger
Tommy Sandal er opprinnelig fra Odda og lærte jakt generelt og revejakt spesielt av sin bestefar i Rødal. Opplæringa begynte da han var seks år gammel, og som voksen har han jaktet mye, både på Hardangervidda, på seljakt og en hel vinter som fangstmann på Svalbard. Det siste kanskje ikke helt ulikt oppholdet i Tydal, ettersom han siden 1. november stort sett har vært alene i fjellet med spartansk losji i åtte forskjellige hytter og hus. 33-åringen er på veg til Sankvika, men blir denne dagen heftet av journalister som får møte ham i Damvokterboligen ved Esnadammen mellom Essansjøen og Nesjøen. Det er uvant for jegeren når det plutselig ryr inn med pressefolk. Både Adresseavisen, NRK, Nea Radio og Selbyggen vil ha et ord med denne villmarkens sønn, og da er det best å få alt unnagjort på en gang.
– Jeg er vel ikke noen særlig skuespiller, sier revejegeren som storflirer når han får et TV-kamera nesten opp i nesa.
Folketomme jaktmarker
Tommy Sandal har nesten ikke sett en sjel i fjellet i vinter. Riktignok er han innom butikken i Stugudal de gangene han går fra Møsjøen til huset han låner av Paul Græsli i Væktarhaugene. Og oppsynsmann Reinert Aas er innom noen turer med post og forsyninger. Ellers er det lite folk i høyfjellet.
– Det begynner å komme noen nå. Mest på snøskuter, men jeg har også sett noen få på ski. Selv har revejegeren bare et par ski og ingen snøskuter til rådighet, og vil helst ha det slik. Han vil ikke imot skuteren som redskap og i nødvendige ærend, men foretrekker altså ski selv om han går mil etter mil etter mil.
– Jeg er i grunnen motstander av motorferdsel i utmarka, og synes det er synd hvis en blir avhengig av motorkraft for å komme seg ut i fjellet. For meg blir det i hvert fall helt feil å skulle jakte rev fra snøskuter. Det går grensa. Jeg hadde nektet, også hvis det var oppdrag for Statens naturoppsyn.
Værfast i 12 døgn
I år har det ikke vært noen godværsdager i fjellet før denne uka. Litt vind er ikke en revejeger imot, for hørselen er revens beste våpen, og Sandal jakter ikke i vindstille. Men det har vært en så ualminnelig værhard vinter, at jegeren har ligget værfast i 12 døgn, og kanskje etter forholdene burde holdt innendørs enda mer. Det var en treg start på prosjektet siden manglet både sporsnø og skiføre den første perioden. Med andre forhold kunne det kanskje blitt felt mer rødrev, men oppdragsgiverne er mer enn fornøyd.
– Tommy har stått på omtrent døgnet rundt. Ingen andre kunne gjort jobben bedre, særlig når en tenker på hvor grundig ugunstig været har vært. Jeg tror heller ikke det hadde vært noen andre som hadde tatt en slik jobb på heltid.