Debatt

Et råd uten reell makt

Publisert Sist oppdatert

Dette er avisens leder og representerer avisens offisielle mening.

Nå er det en runde i alle kommuner i Værnesregionen der det skal fattes vedtak om å opprette et nytt politisk råd for Værnesregionen. Kommunene har tidligere vært medlemmer i Værnesregionen Regionråd og Midt-Trøndelag interkommunale politiske råd (MTR). MTR erstattet Værnesregionen regionråd, og ble opprettet i februar 2018. Det var kommunene Stjørdal, Levanger, Verdal, Selbu, Tydal, Malvik, Meråker, Frosta, Inderøy, Steinkjer, Verran og Snåsa som utgjorde dette rådet. Formålet var å skulle samarbeide om samfunns-, interesse- og næringspolitikken for å skape vekst og bærekraftig utvikling i regionen mellom Trondheim og Steinkjer. Regionrådet skulle også være et kontaktpunkt og en pådriver for utvikling av regionen ovenfor øvrige myndighetsorganer.

MTR fikk en levetid på to og et halvt år. Det fungerte rett og slett ikke. Avstanden fra Snåsa i nord til Tydal i sør ble for stor, både i kilometer og interesser. Kommunene var for ulike og det ble for tungrodd. Kommunene nord for Frosta har nå besluttet å opprette eteget politisk råd for sin region etter at MTR nå er lagt ned. Det betyr at det per i dag, kun er kommunene i Værnesregionen som ikke har et eget interkommunalt politisk råd i Trøndelag.

Et interkommunalt politisk råd vil ikke endre maktbalansen i Værnesregionen. Det er en kjent sak at noen mener storebror Stjørdal har for stor makt. Rådet skal være et samarbeid i tillegg til det tjenestesamarbeidet som eksisterer i regionen. Rådet er ikke et forvaltningsorgan og kan ikke treffe enkeltvedtak. Et slikt råd kan imidlertid forvalte tilskuddsordninger. Rådet kan gis myndighet til å behandle saker som går på tvers av kommune- eller fylkesgrensene, det vil si saker som er grenseoverskridende. Dette kan for eksempel være å behandle og eventuelt avgi felles høringsuttalelser der dette er naturlig eller å drøfte ulike regionale satsinger.

Slik sett er det et råd som kan være en pådriver til utvikling og vekst i kommunene, selv om jobben må gjøres innen det eksisterende samarbeidet. Et råd innen Værnesregionen har mye høyere odds med tanke på å oppnå resultater enn det MTR hadde. Kommunene i Værnesregionen har tross alt både lang erfaring fra, og en god kultur for å samarbeide. Det kan være nødvendig med et interkommunalt råd. Det er mange spørsmål og mange større politiske saker som går over kommunegrensene, og som krever politisk enighet. Vi har sett flere eksempler på dette, nå sist i forbindelse med bygging av ny E6, etablering av nye takstsoner for kollektivtrafikk og mellomlagring og transport av vindmøllekomponenter til Stokkfjellet.

En suksess betinges av at kommunene er aktive og kommer med innspill, og at rådet klarer å overbevise de organer som sitter med reell makt, både i de aktuelle kommunene og på fylkesplan. Slik sett kan dette bli mer enn et supperåd.

Powered by Labrador CMS