TIlbakeblikk fra 12. juni 1992: 

Arkivfoto.

Hetebølge siden 17. mai

Du leser nå en gammel artikkel som er hentet fra Selbyggens rikholdige arkiv.

Publisert

Det er ikke til å tro. Her har Vårherre latt den varmende solen flomme over forfrosne trøndere i uke etter uke så svetten siler både natt og dag. Shorts er blitt normalantrekket både ute og inne, og folk må nesten klype seg i armen for en kan tro at det virkelig er sant med denne meteorologiske velsignelsen.

En henvendelse til Anna Ofstad som foretar de offisielle temperaturmålingene i Selbu, bekrefter det vi alle har følt. Været har vært bare herlig i snart fire uker, og tirsdag kveld var det fortsatt utsikter til det samme framover.

Om en ser på maksimum- og minimumtemperaturene siden 17. mai, vil en finne at det har vært sammenhengende sommervarme siden en noe sur nasjonaldag om en ser bort fra lørdag 23. mai da vi fikk kjøle oss noe ned.

Men bare glede er det ikke med den varme herligheten heller.

Hele mai måned kom det bare 28 mm nedbør i Selbu, og til nå i juni er det store deler av bygda som ikke har fått en stakkars regnskvett. Og nå begynner det å bli faretruende tørt.  Plenene har til dels begynt å bli brune, og bøndene gir også uttrykk for bekymring om ikke noen livgivende regndråper snart skulle falle over den vannhungrige jorda.

Verst er det nok likevel i skog og mark der det nå er knusktørt og der skogbrannfaren øker for hver dag som går.

Heldigvis ser det ut til at folk som utøver friluftsliv i skog og fjell, tar hensyn til tørken og utviser stor forsiktighet i sin omgang med ild. Dette så vi tydelig pinseaften da det var svært få som tok sjansen på å tenne opp pinsebål.

Vi kan faktisk ikke huske at vi har sett så få bål i Selbu noen pinseaften tidligere.

Men ser en på temperaturene de siste ukene, vil en lett se at en til dels har hatt en betydelig forskjell på maksimum- og minimumstemperaturer. Om nettene har det stort sett vært kjølig i forhold til dagtemperaturene, noe som neppe har blitt oppfattet som negativt. Det er tross alt bedre å sove når det er litt kjøligere.

Men herlig er sommeren, og om dagene vil nok de fleste ha det slik vi nå har hatt det.

Powered by Labrador CMS