Debatt
Avgjørende tid for frivilligheten
Dette er Selbyggens lederartikkesl, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.
Frivilligheten er inne i en avgjørende tid. Koronapandemien har skapt nye vaner blant oss alle og muligens satt fart på den negative tendensen når det kommer til frivillighet og deltakelse generelt. Gidder vi å gå på konsert i like stor grad som før? Orker vi å være like aktive i organisert idrett? Er vi motivert til å ta på oss styreverv?
For noen uker siden skrev Selbyggen om hvordan enkelte lag og foreninger i Selbu sliter med å få folk til å ta på seg verv og være med i styre og stell. I denne utgaven snakker vi med tydalsjenta Marit Kvithammer Flakne som står på trappene til videregående utdanning. Hun blir ikke trist av tanken på å forlate Tydal, og syns det har blitt for lite å gjøre på fritida. «Det begynner å bli litt kjedelig. Jeg er veldig glad i å spille håndball, men da det var få på laget mitt som var motivert for å satse, slutta jeg også». Er ikke dette grunn til bekymring?
Tydal IL stiller ikke med seniorlag i år. Det har ikke skjedd siden begynnelsen av 70-tallet. Det skal sies at det først og fremst er helt andre årsaker enn pandemien som har ført til dabbende fotballinteresse i bygda. Rekrutteringa har vært svak i lengre tid, og eldre spillere har flyttet fra bygda og etablert seg andre steder. Fotballen har vært et lim som har gjort at unge tydalinger har holdt tett kontakt med hjembygda. Det er vanskelig å se for seg hva som kan erstatte dette viktige limet.
Ethvert arrangement og enhver organisasjon eller lag er avhengig av å ha med ildsjeler – motorene som driver hjulene. I ordboka blir ildsjel omtalt som en person som stadig er fylt av brennende begeistring og iver for ideer, og som arbeider intenst for dem. Er det slik at ildsjelenes tid er forbi? Eller er det på tide å brette opp ermene, slik at fritidsaktiviteter og arrangement kan bestå – til glede for alle i årene fremover?
Året 2022 er frivillighetens år. Alle lag, foreninger, frivilligsentraler, kommuner og andre samarbeidspartnere oppfordres til å synliggjøre og aktualisere frivilligheten. Frivillighetsåret er forankret i regjeringens frivillighetsmelding, og det er Frivillighet Norge som har fått ansvaret for å planlegge og koordinere innsatsen. Vi har alle sett frem til den dagen da alt skulle åpne igjen, etter to år med omtrent ingenting, men mange opplever det som krevende å få hjulene i gang igjen etter koronaoppholdet. Dersom det viser seg at folk er blitt mer glad i å sitte hjemme, er det ekstra viktig at frivilligheten, kulturlivet og idretten tenker nytt og kreativt for å få folk opp av godstolen.