Dette er nok drømmesynet for mange. Nypreparerte skiløyper og sol på en kald vinterdag. Foto: privat.

Et urimelig lovforslag

Redaksjonen mener at lovforslaget om motorferdsel må justeres kraftig.

Publisert

Det nye lovforslaget om motorferdsel vil få store konsekvenser for oppkjøring av skispor. Dersom dette vedtas, vil skiløyper som ikke er regulert i utgangspunktet ikke lenger kunne prepareres.

Lovforslaget hevder å styrke lokalt selvstyre ved å gi kommunene større reguleringsmyndighet. Dette høres fint ut på papiret, men flere utmarkskommuner mener det i praksis vil det føre til mer byråkrati og tungvinte prosesser. Både Tydal og Selbus ordførere har til Selbyggen vært  kritiske til lovforslaget.

Det er et regjeringsoppnevnt utvalg som har kommet med forslaget. Utvalget mener at kommuner i arealplaner etter plan- og bygningsloven skal kunne fastsette arealer for motorferdsel. Herunder kommer også preparering av friluftsaktiviteter, som blant annet oppkjøring av skispor. Reguleringsarbeid er ressurs- og kostnadskrevende. De færreste idrettslag eller hytteforeninger ønsker å bruke et sekssifret beløp på å regulere skiløypene sine. Dessuten går løypene som regel over andre sin eiendom, og dette gjør reguleringsprosessen enda mer innfløkt.

Men dette med skiløyper er bare ett av problemene med det nye lovforslaget. Nå har forslaget vært ute på høring. Både Selbu og Tydal er blant kommunene som klart og tydelig har sagt fra om at den nye loven vil føre til mer byråkrati og mindre lokalt selvstyre. 

Selbu, Tydal og noen andre utmarkskommuner har samarbeidet om en høringsuttalelse, der de er svært kritiske til at motorferdselsområder skal innlemmes i plan- og bygningsloven. De mener dette vil nullstille eksisterende lokal praksis og pålegge dem nye kostbare byråkratiske prosesser. De mener at forslaget svekker lokalt selvstyre, øker byråkratiet og truer bosettingsattraktivitet. Kommunene krever at det nåværende lovverket videreføres, med åpning for lokale tilpasninger, og advarer mot statlig overstyring.

Lovforslaget framstår som lite gjennomtenkt, og det virker som om man ikke har vurdert de praktiske konsekvensene. Forhåpentligvis har høringsrunden gitt regjeringa tilstrekkelig informasjon til å forstå hvor ødeleggende dette forslaget vil være. Derfor bør lovforslaget trekkes tilbake eller justeres kraftig.

Powered by Labrador CMS