Leder:

«Peder Morset folkehøgskole er en viktig arbeidsplass i Selbu, gir bygda et godt rennommé og – ikke minst – har skolen vært en verdifull læringsarena for de rundt 3000 ungdommene som har gått der,» skriver Selbyggen på lederplass. Arkivbilde av Peder Morset folkehøgskole. Foto: Bernt Kulseth

En suksesshistorie om inkludering og mangfold

Peder Morset folkehøgskole har vært en verdifull aktør i lokalsamfunnet i snart 50 år.

Publisert Sist oppdatert

Det meldes om gode søkertall til Peder Morset folkehøgskole. Faktisk er alle de 68 plassene fylt opp. Rektor Arild Moen sier til Selbyggen at de er godt fornøyde med dette. Mange folkehøgskoler har opplevd nedgang de siste åra, men dette gjelder ikke for folkehøgskolen på Selbustrand.

Peder Morset folkehøgskole (PMF) ble åpnet i 1976. I dag – 48 år senere – er skolens kjerneverdier mer aktuelle enn noen gang. Helge Morset, som tok initiativet til skolen, var temmelig framsynt da han fikk ideen om en skole som skulle tuftes på likeverd, inkludering og mangfold. Dette er verdier som ikke akkurat er blitt mindre viktige med åra.

PMF er en viktig arbeidsplass i Selbu, gir bygda et godt rennommé og – ikke minst – har skolen vært en verdifull læringsarena for de rundt 3000 ungdommene som har gått der. Anne Margrethe Eidem, som har jobbet ved PMF i 46 år, sier til Selbyggen at det å gå på folkehøgskole er en del av en dannelsesreise. Hun sier: «Det å utvikle en god dynamikk når man bor tett på hverandre, er en viktig lærdom å ha med seg videre i livet. Når skoleåret er slutt, får ungdommene med seg gode holdninger og menneskesyn i henhold til skolens verdier.» En folkehøgskole er viktig for å mestre, dyrke sin interesse, samhandle med andre og finne sosial tilhørighet.

Elevene kommer fra hele landet, og det bidrar til at mange får et forhold til Selbu som de ellers ikke ville ha hatt. Mange elever kommer tilbake og besøker bygda i forbindelse med "gammelelevtreff" og ikke minst PMF-lekene. Samtidig bidrar skolen aktivt i lokalsamfunnet, blant annet var mange elever med som soldater i Karolinerspelet i Tydal i flere år.

I en tid hvor ungdommer opplever forventningspress knyttet til karakterer, er det fint at det finnes alternativer i utdanningsløpet som ikke har det samme jaget. Når man går folkehøgskole, får man to tilleggspoeng ved opptak til universitet og høgskole, og slik bør det fortsatt være. Ett år på folkehøgskole er ikke en utsettelse av utdanninga, slik det virker som regjeringa mener, men en del av den.

Om to år fyller Peder Morset folkehøgskole 50 år. Ca. 3000 elever har gått på skolen fram til nå. Vi håper skolen vil bidra til at mange flere tusen ungdommer blir godt rustet til å ta fatt på voksenlivet.

Powered by Labrador CMS