LEDER:

Kverulantan/Jan Erik Steen.

En av Neadalens viktigste kulturarver

– Det er ekstra fint å se de yngre generasjonene nå omfavne gammeldansen, skriver Selbyggen på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

Du leser nå Selbyggens lederartikkel. Den gjenspeiler avisens offisielle mening. 

I ukas utgave av Selbyggen, både på nett og papir, kan du lese om Kverulantan, et nystartet gammeldansorkester som kan få de fleste til å trekke på smilebåndet. Du finner også nyheten om at Jan Erik Steen, grunnleggeren av Norsk Radio- og Fjernsynsmuseum og Trekkspillet- og gammeldansens Hall of Fame, mottar Gofotprisen. Det bare noen måneder etter at han fikk Trøndelag fylkeskommunes kulturpris. Selv om dette er det man kan kalle «reinspikka gladsaker», er det også saker som viser viktigheten av å ta vare på noe som må kalles en av Neadalens viktigste kulturarver.

Det er noe spesielt å se en bassist som ikke når ned på gulvet fra stolen når han sitter og spiller, og som trakterer instrumentet så godt og taktsikkert. I kulturskolen er det også innlemmet gammeldans i danseundervisningen, og barn helt ned i 5-årsalderen har fått svingt seg på gulvet til gode, gamle takter. Fra ung alder blir barn i Neadalen introdusert for sjangeren, og mange ser ut til å like det.

Selbyggens redaksjon kan huske tilbake til ungdomstiden, hvor det til tider var flaut å innrømme at man likte gammeldans, fordi så mange andre likte jo dunk-dunk musikk. Men på fest på grendehuset var det bare det vi danset og sang til. Derfor er det ekstra fint å se de yngre generasjonene nå omfavne gammeldansen, starte egne orkester og reise rundt for å spille på ulike arenaer.

Kverulantan er klare for sin andre konsert etter at de startet opp bandet, og etter at de debuterte på Trollspæll skal de nå spille på intet mindre enn Gofotfestivalen i helgen. Det er nettopp slike hendelser som sørger for at kulturarven består, og hvem vet – kanskje er det grobunn for en ny æra for den en gang så populære Selbufestivalen om ti år? Eller noe nytt, som ikke har vært arrangert før, men som viser frem gammeldansen og musikken slik den fortjener.

Gjennom hele Neadalen har vi utmerkede utøvere innen gammeldans-sjangeren tilnærmet fra øverst i dalen til nederst. Vi ser folk trekke i hopevis ut til Sjøbygda når nye medlemmer innlemmes i Trekkspillet- og gammeldansens Hall of Fame. Vi har Barofestival og Gofotfestival, alt fra Ole Bjarnes øverst i dalen til Vællis nederst – og ikke minst kan det nå se ut til at gammeldans igjen har blitt - som ungdommen sier det - kult.

Powered by Labrador CMS