Selbyggen mener:

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: pressefoto

Dette kan utgjøre en stor forskjell for mange

Selbyggens redaksjon mener at forslaget om den nye ordningen med sletting av studiegjeld er god for distriktskommunene.

Publisert Sist oppdatert

I en tid hvor alt er dyrere, krona er svakere, renta er høy og stresset likeså - er nyheten om at regjeringa vil innføre økonomiske tiltak for de tidligere studentene som er bosatt, eller skal bosette seg, ute i distriktet ved å slette deler av studielånet under visse kriterier, av den gode sorten. 

Det er samtidig forståelig at de som bor bynært og inne byene ikke synes dette tiltaket er helt rettferdig. Man betaler allerede mye for å bo der, men hvis man ser ting i et litt større bilde kan det kanskje ikke være altfor dumt for de som bor der at folk får en motivasjon til å flytte mer grisgrendt. Fra før vet man at presset på å finne seg bolig i de store byene allerede er stort, noe som gjør at prisene presses opp. Det er med andre ord kanskje ikke et mål at det skal bli enda flere om beinet i byene. Kanskje kan dette trekkplasteret ut til distriktet lette litt på presset.

Tilflyttingen til Tydal og Selbu ser ut til å være på glid fra før, men det er grunn til å tro at et tiltak av denne typen faktisk kan bidra til å øke folketallet i våre to kommuner. Det er nok en del som vurderer å flytte hjem, men som ikke tar det siste steget av ulike årsaker. Renta på studielånet har kommet seg over 5% og ser ut til å stige, noe som gjør at gevinsten man eventuelt kan få ved å flytte ut på bygda, gjør valget enklere. 

I tillegg til økt tilflytting, vil man mest sannsynlig også kunne få en jevnere fordeling i kompetanse fra byene og ut i kommunene, noe som alltid vil være et pluss. Det er mange stillinger i små kommuner som bør fylles av mennesker med riktig kompetanse, som det i dag er vanskelig å få til.

I tillegg til å ville slette deler av studielånet for tidligere studenter i distriktene, økes også satsene for sletting av studiegjeld for de som bor i Finnmark ved å doble satsen fra 30.000 til 60.000. Dette er et kraftig signal fra regjeringen om at de tar distriktspolitikken mer på alvor.

Hvis målet er å få en mer spredt bosatt befolkning og en jevnere fordeling av kompetanse i vårt ganske land, er dette et godt tiltak som kan gi store ringvirkninger.

Powered by Labrador CMS