Foto: redaksjonen

Det er irriterende at det skal gå an å profittere på å være ufin mot andre

Selbyggens redaksjon reflekterer denne uken rundt hva det er med karaktertrekkene, som Gaute Grøtta Grav viser i årets sesong av 71 grader nord, som provoserer den norske befolkning så mye. 

Publisert

Det er irriterende å bruke spalteplass på det faktum at en kjendis på tur ikke har klart å oppføre seg spesielt fint mot andre. Men så må man undre seg over hva det er med Gaute Grøtta Gravs hvilepuls som gjør at vi andre får makspuls? 

Det blir blant annet i Forsvaret sagt at et lag ikke er sterkere enn det svakeste ledd. Også i idrettens verden er dette et kjent uttrykk. I 71 grader nord så fremstår det som om Grav aldri har hørt dette før. Og selv om han går rundt og proklamerer sin hvilepuls og hvor lite han må bruke av krefter på oppgaver som de andre på laget må kjempe hardt for å få gjennomført, tilbyr han ikke å bruke sin tilsynelatende enorme arbeidskapasitet for å hjelpe de andre. 

Det ligger dypt i den norske folkesjela, dette med dugnad og å bidra for andre. Det er bare å se i diverse kommentarfelt under nyhetssaker som omhandler dette, at temaet engasjerer når vi ser noen som ikke ønsker å hjelpe de som er antatt svakere enn seg selv. Pulsen øker for veldig mange, for å si det mildt, og så har vi på nytt en situasjon hvor det er Grav som blir harselert med. Det er ingen vinnere i dette.

Det er ikke rart at det rapporteres om mobbing i skolen i Norge. Det er ikke rart at folk i samfunnet blir hardere og hardere mot hverandre, både i sosiale medier og ellers. Det er bare å se hvordan enkeltpersoner velger å fremstå i beste sendetid på TV, tilsynelatende uten skam. Det er bare å se på hvordan vi voksne velger å snakke til og om hverandre, så skjønner man det. I tillegg skal denne typen oppførsel føre til økte inntekter for noen, altså premierer vi de som oppfører seg dårlig. Det er det ingen logikk i.

Det må poengteres at det vi som publikum får se er et realityprogram, hvor produksjonsselskapet i forkant nøye har vurdert hvilke personligheter som kan skape flest mulig kontroversielle TV-øyeblikk, som igjen vil generere mer interesse og bedre seertall. Kjendiser vet nok også hvilke knapper de skal trykke på for å skape de situasjonene, og mer blest om egen person. Ved å trykke andre ned, og å opphøye seg selv, har Grav klart å skape en storm av kritikk rettet mot egen person - og nå skal han profittere på det ved å gi ut musikk og å selge det som populært kalles «merch» på sin egen hjemmeside. Det er irriterende at det skal gå an å profittere på at man fremstår ufin mot andre.

Grav selv var lenge taus om kritikken frem til han ga ut den nye låten sin, men samboeren  hans gikk blant annet ut og la skylden over på produksjonsselskapet for måten han ble fremstilt på.

Torsdag kveld, etter at Selbyggen hadde gått i trykken, kom det frem i en podkasten "Hvordan har du det, mann?", der Grav var gjest, at det faktisk var en karakter han bare "spilte" ut for reality-konseptets skyld.

Hvis det hele nå blir avfeid som et PR-stunt i etterkant, og at oppførselen bare var for å trekke flere seere kan man jo gjøre seg opp en mening om det å synge at man «har hvilepuls når man kjører på i senga» er noe å skryte av, sånn i et fremtidsperspektiv.

Powered by Labrador CMS