Mikal Langseth. Foto: Svein Hilmo

«Dagens skattepolitikk er skadelig distriktspolitikk»

Norge er på feil kurs når det kommer til næringsliv, mener Mikal Langseth og Arnt Ove Amdal.

Publisert

Dette er et leserinnlegg, som kun gjenspeiler skribentens mening.

Norge er på feil kurs og det regjeringen driver på med mot næringslivet er direkte selvskading av landet. Konkursene øker, investeringene står stille og det skapes nesten ikke jobber i privat sektor. Det er ikke tilfeldig. Næringslivets tillitt til dagens regjering må kunnes sies å være på et historisk bunnivå.

Det må lønne seg å jobbe, skape, investere og drive innovasjon – i og fra Norge. Siden de rødgrønne partiene overtok regjeringskontorene, har skattene skutt i været. Vi er så klart helt enige i at næringslivet skal bidra med skatt, og det gjør vi også i stort monn, men skattene vi må betale for å eie bedrifter i distrikts-Norge er mer enn doblet på få år. Enkelte er også innført med tilbakevirkende kraft. Det gjør det svært vanskelig for oss å planlegge, skape og bygge i de samfunnene vi holder til.

Land etter land har fjernet formuesskatten. I Norge har regjeringen valgt å drastisk øke den. Dette til tross for at nærmest et samlet næringsliv og stadig flere professorer har bedt regjeringen fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

For oss betyr formuesskatten at vi må betale skatt på maskinene våre, varelageret vårt og alt det andre vi trenger for å holde dyktige ansatte i arbeid. Det betyr også at vi får mindre penger å investere for og drive innovasjon med. I en tid der vi må tilpasse oss nye markeder er det håpløst at pengene skal flyttes til Oslo istedenfor at de kan brukes til investeringer i distrikts-Norge.

I tillegg må vi betale formuesskatten uavhengig av om bedriftene våre går med overskudd. I våre tilfeller har det ført til at vi har måttet ta opp private lån for å betale skatten. Toppen av kransekaken er at utenlandske investorer og staten selv slipper å betale skatten.

Er det virkelig slik regjeringen vil behandle næringslivet i Norge? Skal gründere bare «Ryke og reise» som Sosialistisk Venstreparti sier?

Det er det private næringslivet, arbeidsfolk og engasjerte kommuner som bygger lokalsamfunn. Der det er vekst i sysselsetting i privat sektor, er det også som oftest befolkningsvekst. Skal vi ha lys i husene i distriktet, trenger vi en politikk som støtter privat norsk eierskap, vekst og verdiskaping. Regjeringen må innse at politikken de fører er til skade for alle.

Derfor velger vi å støtte Fellesaksjonen. Små, mellomstore og store eiere sier stopp. Nok er nok. Vi trenger en ny næringspolitisk retning og en ny kurs for Norge, før det er for sent.

Powered by Labrador CMS