Debatt
Selbyggens leder: Samhandling gir god beredskap
Den siste tiden har ved flere anledninger vist oss viktigheten av god beredskap. I forrige uke hadde vi to leteaksjoner i nærområdet på to døgn. Først en aksjon på svensk side i Sylan som endte godt, og så en aksjon i Selbu som dessverre fikk tragisk utgang. Men begge tilfellene viste at når alarmen går, så settes det et stort apparat i sving for at utfallet skal bli så bra som mulig.
Vi lar oss imponere av nødetatene, både politi, brannvesen og ambulansetjeneste, når de rykker ut til en hendelse. Uansett om det er brann, trafikkulykke eller annen hendelse, så er de på plass med stor profesjonalitet. Og ikke minst, de utfyller hverandre. Det viser hvor viktig det er med samtrening, der de øver på hverandres oppgaver, nettopp for å kunne utfylle hverandre. En brannkonstabel står ikke bare med brannslangen, men dirigerer trafikk og utfører førstehjelp på et ulykkessted. Politi må ofte assistere helsevesen, og da må man kjenne hverandre.
Beredskap handler om å redde liv. Det kan være folk som har vært utsatt for kriminalitet, folk som blir akutt syk, eller folk som har vært utsatt for ulykker. Åsted kan være hvor som helst, i hjemmet, i en bygate eller langt til fjells eller til skogs. Uansett så settes et apparat i sving og det bør være velsmurt og trent for oppgaven. Det er også viktig at ledelsen i en beredskapssituasjon vet hvordan man kan spille på hverandres kunnskaper og gjøre hverandre god.
Det er også imponerende å se hvordan frivillige mannskaper stiller opp når det behøves. 40 personer stilte opp på natta i leteaksjonen i Roltdalen i forrige uke, og når det var behov for mannskapsbytte på morgenen, så var like mange nye på plass. Organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder stilte opp med mannskap, hunder og utstyr. Heimevernet kom inn med mannskap og utfylte politiet. Det ble satt inn redningshelikopter i leting og sivilt helikopter til utflyging av letemannskaper. Sivilforsvaret stilte med støtteapparat. Samtidig var også sivile som ferdes i området informert, og ble en del av totalberedskapen. Det er greit å vite at beredskap fungerer.
Denne hendelsen viser hvor viktig det er at samhandling mellom etater, organisasjoner og tilfeldige frivillige blir testet og øvd på. Hendelsen i Sylan et døgn tidligere viste oss også at når ting skjer i grenseområdene mot Sverige, så står et apparat klart på begge sider av grensen. Også der trenes det på samhandling over grensen. Det er godt å vite at når noe skjer, så spares det ikke på ressursene, da gjøres det som gjøres kan.