Debatt

Selbu Energiverk.

Skal Selbu E-verk selges? Prosessen er i gang

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

På siste kommunestyremøte før jul ble det i forbindelse med budsjettdebatten reist et benkeforslag om å sette i gang en prosess. Benkeforslaget ble vedtatt av et flertall i kommunestyret og har følgende ordlyd:

Det settes ned et utvalg bestående av styreleder SEV, daglig leder SEV, representant for de ansatte ved SEV og ordfører som representant fra eier for å forberede og gjennomføre en prosess der målsettingen er å kartlegge reelle betingelser ved et delsalg av aksjene i SEV. Styreleder i SEV er utvalgets leder.
Utvalget gis tidsfrist for å komme med en tilbakemelding om hvordan de ser at en slik prosess best kan gjennomføres til generalforsamlingen i SEV våren 20.

Jeg har lest dette vedtaket og prøvd å forstå hva det betyr. Slik jeg forstår det så må det bety at det nå settes i gang en prosess med tanke på salg av deler av Selbu Energiverk. «Reelle betingelser ved et delsalg» betyr sannsynligvis å finne ut hva Selbu kommune kan få ved å selge. Og det må vel bety at utvalget skal gå ut i markedet og høre med potensielle kjøpere hvor mye de vil betale.

Det er aldri gjort noe vedtak om at E-verket skal selges, og det er ikke ført noen prinsipiell diskusjon om salg av E-verket. Forslaget om å sette i gang en prosess er ikke behandlet i noe politisk utvalg før det plutselig dukker opp på budsjettmøtet før jul. Vi vet derimot at formannskapet har kjøpt en konsulentutredning for å finne ut hva E-verket er verdt. Det er hemmelig hva dette konsulentfirmaet har verdsatt E-verket til.

Det vi vet er at Selbu kommune sitter på ei gullgruve og ei evigvarende pengemaskin basert på en naturressurs som tilhører folket. Vi vet også at verdien av E-verket er helt avhengig av nedbør og kraftpriser, begge deler svinger fra dag til dag. Vi vet også at ingen vil kjøpe deler av E-verket uten at de regner med å tjene penger på det, på kort eller lang sikt. Vi vet også at det finnes flust med kapital som leter etter langsiktige, grønne investeringer. Vi vet også at investeringer i grønn industri vil få svært gunstige lånebetingelser i framtida. Vi vet også at norske politikere opp gjennom historia har hatt enorm suksess med å sikre det offentlige kontrollen med og eiendommen til norske naturressurser. Dette har vært en demokratisk og økonomisk suksess.

Selbu kommune tok tak for 100 år siden og bygde sitt eget kraftverk. Dette var i den første tida en enorm økonomisk byrde for kommunen, men vi skal i dag være svært takknemlige for at våre forfedre tok denne byrden. I de siste par tiåra har Selbu kommune fått hundrevis av millioner fra E-verket i form av utbytte, skatter, avgifter og salg av konsesjonskraft.

Utbytte fra E-verket vil også i framtida kunne variere. I tørre år med lite nedbør, slik som i 2020, er det ikke sikkert det kan utbetales utbytte. 2021 vil sannsynligvis gi godt utbytte, det var et år med nye nedbør og høye strømpriser. For Selbu kommune betyr det noe usikkerhet i forbindelse med budsjettarbeidet. Men det er nettopp derfor kommunen har et disposisjonsfond som kan avhjelpe slike svingninger.

Det er ikke første gang noen kaster fram tanker om salg av E-verket. Heldigvis har kommunepolitikerne hittil klart å avverge det. Hvis e-verket hadde blitt solgt på 1990-tallet, så hadde Selbu kommune i dag vært en fattigere kommune. Pengene for et slikt salg ville vært oppbrukt for lenge siden.

Å gå inn for å selge deler av E-verket er historieløst, politisk og prinsipielt uklokt og på lang sikt dårlig økonomi. Hvis du bare sitter og ser ned i pengpungen, kan det på kort sikt være lønnsomt. Det hevdes av analytikere at vasskraft i framtida vil få en årlig verdistigning på 8 til 10 prosent.

Spørsmål til politikerne som har satt i gang denne prosessen: Har dere gått til valg på salg av E-verket? Et annet spørsmål det bør svares på, er hvordan den igangsatte prosessen skal finansieres.

Powered by Labrador CMS