Debatt

Torsdag i forrige uke fikk Selbu Ungdomsskole overrakt Benjaminprisen av statssektetær Sindre Lysø.

Et dystert ekko

Dette er Selbyggens lederartikkel som gjenspeiler avisens offisielle mening.

Du mener det kan ikke være sant
så onde kan da ikke mennesker være
Der fins da vel skikkelige folk i blant?
Bror, du har ennu meget å lære!

Ordene over tilhører Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove». Et dikt de fleste har kjennskap til, da det ofte blir brukt i sammenhenger der krig og diskriminering omtales. Diktet ble skrevet for 86 år siden, men man skulle tro det var fra vår tid. Leser man gjennom hele teksten med 2023-briller slår fortsatt ordene deg som en knyttneve i magen.

Den 26. januar i år var det 22 år siden Benjamin Hermansen (15) ble forfulgt, angrepet og drept med kniv fordi han hadde feil hudfarge. En ung gutt fra Holmlia i Oslo med hele livet foran seg. Tre personer med tilknytning til det høyreekstreme miljøet ble dømt for drapet, som har blitt betegnet som det første rasistisk motiverte drapet i Norge.

Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør!
De puster på hatets og ondskapens glør!
De liker å drepe, de frydes ved jammer,
de ønsker å se vår verden i flammer!

Forrige torsdag ble Selbu ungdomsskole tildelt Benjaminprisen 2022. Det blir omtalt som kanskje Norges viktigste pris, og det arbeidet skolen har lagt ned i kampen mot rasisme og diskriminering skal de virkelig være stolte av. Som ungdomsskoler flest, så er ikke Selbu ungdomsskole «perfekt». Elevene sier selv at de fortsatt må jobbe med språkbruk og slengbemerkninger som går på utseende og legning, og dannelse av klikker som er vanskelig å komme både ut av og inn i. Benjaminprisen gir elevene motivasjon til å fortsette det viktige arbeidet, selv om det kan være tøft å være den som sier i fra. Og skolen gjør en viktig jobb i å utdanne borgere som kanskje en dag skal tørre å ikke gå i flokk dersom gjentatte løgner om andre mennesker og folkegrupper er i ferd med å bli etablerte sannheter.

Det å sette mennesker opp mot hverandre er et farlig spill. Rasistisk og hatefull retorikk benyttes av de som ikke ønsker seg et samfunn med plass til et mangfold av mennesker. «Europa brenner» sa Øverland i 1932. «Glem ikke» sa vi de kalde januardagene i 2001. Spoler vi frem til vår tid, så brenner det fortsatt i Europa – og noe viktig har blitt glemt på veien. Putins retorikk og de han kaller forrædere er som tatt rett ut fra Hitlers oppskriftsbok. Ironisk nok bruker han de samme teknikkene for å hjernevaske sin befolkning, slik at han kan rettferdiggjøre sitt inntog i Ukraina. Russland skal av-nazifisere nabolandet, og det skal for all del ikke kalles en krig. Når Vladimir Putin velger å bruke ordet «nasjonalforræder» for å beskrive de russere som er mot krigen i Ukraina, hører vi et dystert ekko smelle i veggene.

Det er viktig at alle er med på kampen mot ekstreme og onde krefter. Vi må våge å ta til orde for at vi ikke godtar diskriminerende bemerkninger og handlinger, og ikke nøle med å irettesette andre, selv om det er ubehagelig å si fra. Det er dette Selbu ungdomsskole har jobbet målrettet med i 20 år, og nå har de fått en velfortjent pris for arbeidet. Måtte resten av samfunnet vårt sette dette på dagsorden i like stor grad i fremtiden.

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!

Powered by Labrador CMS