Fælk & følk
– Gratulerer til Selbu og Tydal
Frem mot verdens første NeadalsPride har vi publisert intervju med personer, organisasjoner og bedrifter som har et lokalt perspektiv på temaet. Men hva mener de som sitter høyere opp i politikken i Norge om Pride både i bygd og by? Her er kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuens svar.
– Hvorfor er Pridebevegelsen viktig på bygda?
– Pridebevegelsen er veldig viktig – også på bygda. Det handler om å få lov til å være den man er, og om at samfunnet må ha rom for det mangfoldet som finnes i befolkninga. Mange skeive har dårligere levekår, og det å komme fra en liten plass og ikke føle aksept for den man er, er svært belastende. Derfor er det så viktig at flere og flere mindre steder velger å arrangere Pridetog og -markeringer. Det gjør Norge til et bedre sted å leve, enkelt og greit.
– Hva mener du er den største utfordringen skeive står foran i Norge i dag?
– Vi har fortsatt et stykke å gå. Rapporter viser helt tydelig at skeive opplever større levekårsutfordringer enn majoritetsbefolkninga. Det handler om alt fra holdninger til skeive, hatkriminalitet, og den økonomiske situasjonen til trakassering, vold i nære relasjoner og psykisk helse. Slik skal det ikke være. Derfor er vi i gang med en helt ny handlingsplan for lhbti+-befolkninga, og vi skal forby konverteringsterapi. Arbeidet med skeiv politikk er fortsatt en rettighetskamp.
– Hva mer kan vi gjøre i Norge for å skape mer aksept for mangfoldig kjærlighet?
– Regjeringa kommer til å jobbe ufortrødent videre for å sikre like rettigheter for alle. Bufdir har gjennomført en ny holdningsundersøkelse om LHBTIQ som vi vil lansere under Oslo Pride i juni. Kunnskap er viktig fordi det gir oss mulighet til å følge med på utviklinga i samfunnet over tid. Vi må sikre at det er trygt å ytre seg og trygt å være seg selv. Samtidig er markeringer som Pride og Skeivt kulturår også viktig for å skape aksept for mer mangfoldig kjærlighet.
Spesielt år
I 2022 markeres det at det er 50 år siden avkriminaliseringen av «Homoparagrafen», straffelovens paragraf 213. Denne markeringen tas også på alvor i regjeringen.
– Vi markerer Skeivt kulturår, og regjeringa har kommet med en offentlig beklagelse for måten skeive har blitt behandla på. Men kampen er langt fra over, og stadig flere Pride-arrangementer på små og store steder i hele landet er et viktig steg for like rettigheter og reell mulighet til å være den man er. Så gratulerer til Selbu og Tydal, og masse lykke til med årets arrangement.