Tilbakeblikk fra 9. november 2007:

Kjevekontroll: Torsdag 1. november var det kjeveinnlevering etter elgjakta i Selbu. Her ser vi Unni Killi kaste underkjevene i en kontainer etter kontroll.

400 elger skutt i Selbu og Tydal

Dette er en artikkel som er hentet fra Selbyggens rikholdige arkiv.

Publisert

Endelige tall viser at det ble skutt hele 310 elger i Selbu i høst. Dette av en tildeling på 319, noe som viser at det er svært mye elg i kommunen. I fjor ble det skutt 293 dyr. I Tydal endte man på 89 elger, også det er et meget godt resultat. 

Av de 36 jaktlagene i Selbu har 31 lag skutt ut sin kvote. Det laget som slet mest var Innbygda, som til slutt manglet åtte dyr. Årsaken til dette antas å være at trekket av elg på Innbygd-traktene kom etter at jakta var over. Andre lag som har hatt problemer er Morsetmarka og Roltdalen N, som i år står med null i protokollen, 

Allerede etter en ukes jakt hadde flere lag skutt ut sin kvote. På Vikvarvet/Sjøbygda driftsplanområde ble alle de åtte jaktlederne innkalt til møte sammen med forvaltningsstyret for å diskutere situasjonen. I fjor inngikk de en treårig avtale om at det i disse årene kan felles 150 dyr. Men elgstammen var større enn de hadde regnet med. Derfor ble de enige om å øke årets uttakskvote med 10 %. Forvaltningsstyrets leder, Jon Høiås, mener at man også neste år må øke kvoten tilsvarende, slik at en totalt kommer opp i 160 dyr for treårsperioden. Høiås mener at elgstammen nå er for høy og at man derfor må ta ut mer hunndyr. 

Også i Tydal meldes det om mye elg. Nils Grendstad, som jakter i Græsli, sier at de aldri har sett så mye elg som i år. 

Store verdier 

Ut fra beregninger vi har gjort utgjør de 310 elgene i Selbu mellom 38 og 39 tonn slakt. Med en kilopris på 75 kroner, tilsvarer det en verdi på tre millioner kroner. Tallene for Tydal er ca 11 tonn, og i underkant av en million kroner. Hvor mye verdiskapning elgjakta fører med seg er vi slett ikke sikker på, heller ikke hvor mye som blir igjen når utgiftene er trukket fa. Uansett et faktum at elgjakt er utrolig populært og at jegerne allerede har begynt å telle ned til neste års jakt. 

Powered by Labrador CMS