Debatt

Prestfossen i Garbergelva, som kommunestyret ønsket bygge ut i 2012, men som ble stoppet i 2019.

Varig vern av Garbergelva

Publisert

Dette er et leserinnleggsom gjenspeiler skribentenes meninger.

I vinter skal Stortinget vurdere om Garbergelva skal få status som et vernet vassdrag. Et godt forslag som SV både lokalt og på Stortinget vil støtte opp om. SV er i mot enhver form for utbygging av Garbergelva.

I 2019 ble en planlagt utbygging av elva stanset, fordi miljøverdiene er så store at de må beskyttes. Derfor er det helt naturlig at neste skritt er vern av elva. Kommunestyret ønsket i 2012 å bygge ut elva, men vi mener det allikevel var riktig å avslå søknaden.

Vi må ikke se på dette som en trussel for det lokale selvstyret, som Selbu-ordfører Ole Morten Balstad gir uttrykk for til NRK 9. januar. Snarere bør vi sette pris på at det finnes et overordnet sikkerhetsnett for natur og miljø. Det lokale selvstyret lever i beste velgående selv om enkelte snøscootervedtak – og nedbygging av naturen omkring oss – en ytterst sjelden gang er gjenstand for kontroll av sentrale myndigheter. Det må vi tåle, ordfører!

FNs klimapanel har fastslått at for å begrense klimaendringene må vi stoppe tapet av natur. 30-50 % av den gjenværende intakte naturen må vernes, har verdens fremste klimaforskere kommet frem til. Hvis ikke vil konsekvensene for fremtidige generasjoner bli dramatiske. Det er ikke et ansvar Selbu kan kreve fritak fra.

I Selbu er naturen under et større press enn noen gang. En realisering av dårlig skjulte ønsker om flere vindmøller, utbygging av Garbergelva og etablering av 300 nye hytter på Selbustrand vil ikke akkurat gjøre Selbu til et lokalsamfunn som viser at man tar klimautfordringene på alvor. Snarere tvert om.

SV går inn i 2023 som den tydeligste klimastemmen i Selbu. Der hvor andre tier eller tenker kortsiktig profitt og skyver utfordringene over på kommende generasjoner, kommer vi til å kjempe for saker som FN sitt klimapanel ville applaudert. Derfor er vi imot hytteutbyggingen i Strandbyggfjellet på Selbustrand og derfor er vi for varig vern av Garbergelva.

Powered by Labrador CMS