Nyheter
Europas beste fylte konfektbiter lages i Selbu
Jentene På Tunet vant åtte priser under torsdagens kåring i den europeiske konkurransen i International Chocolate Awards. Sjokoladeprodusentene på Mosletta har for alvor satt Selbu på det europeiske sjokoladekartet.
-Dette er egentlig ganske så utrolig!! Det er utallig mange flinke chocolatierer i Europa. Jeg mener faktisk å ha hørt at det bare i én belgisk by finnes nesten 50 stykker, sier Eivind Aune.
Åtte priser i EM
Torsdag kveld var chocolatierer fra hele Europa samlet foran skjermen for å følge sjokoladebransjens egen lille Oscar utdeling. Her blir et firesifret antall sjokoladeplater og konfektbiter fra de beste chocolatierene i Europa vurdert av et ekspertpanel på nesten 50 fagdommere. Disse blindtester i forhold til et omfattende sett av vurderingskriterier. Jentene På Tunet konkurrerer i den ‘vanskeligste’ kategorien – fylte konfektbiter med smak, i tillegg til to andre klasser. Kun de aller beste bitene, de med høyest score, får medalje. Jentene på Tunet fikk medalje for hele sju biter. En gull, to sølv, fire bronsie, og i tillegg en Special Award, ble uttellingen.
-Vi har vært privilegert med mange utmerkelser, men dette begynner å bli ganske så bra. I år sendte vi inn sju forskjellige sjokoladebiter til konkurransen og opplevde å bli premiert for alle. Det er stort med tanke på at vi prøver å få sjokoladen ut i Europa når et dommerpanel spredt over hele Europa setter produktene våre så høyt, sier Eivind Aune.
Klar for VM
Nå venter den internasjonale konkurransen, selve verdensmesterskapet, senere i år.
-Vinnerne i de regionale konkurransene får mulighet til å sende inn sine produkter til selve VM-finalen. I fjor sendte vi inn en bit, Multefløyel, og vant sølvmedalje for den. I år skal vi prøve flere biter. Vi legger vekt både på utseende og på tydelige, rene smaker, og det har falt i smak hos jurymedlemmene så langt. Men i VM blir det tøffere konkurranse, sier Aune.
Satser også på is
Sjokoladeeventyret på Mosletta ser ut til å bli bare større og større.
-Det er Iris som er nestor når det gjelder smaksutvikling, men vi har mange flinke jenter som hjelper til med produktutvikling. Vi har også nylig utvidet staben med en medarbeider som skal ha ansvar for markedsføring og sosiale media, forteller Aune.
I fjor innledet de samarbeid med Galåvolden Gård med utvikling av is. Nå utvides satsingen også på is.
-Vi var nylig i Italia for å lære å lage gelato, så får vi se hva vi får til av det. Den første ismaskinen er bestilt, og både Coop og Meny har sagt de vil være med på å få den ut i markedet, sier Aune.
De siste to ukene har vært helt fantastiske, i følge Aune.
-Vi har deltatt på Menyfestivalen og på samling i Coop Midt-Norge, der vi ble vekstvinnere i fjor. Det har resultert i mange nye forhandlere, sier han.
Her er en oversikt over prisene fra den europeiske finalen:
Kategori – Flavoured ganaches or truffles with combination coating or filling
GULL: Multe og tindved
+ special award for bruk av lokale råvarer
SØLV: Karamellpasjon
Lakris og banan
BRONSE: Kremet bringebær
Pærefull
Kategori: Flavoured white chocolate ganaches or truffles
BRONSE: Pasjonsfest med yoghurt
Kategori: Nut based pralines with milk chocolate
BRONSE: Hasselknas