Fælk & følk

Her prøvesmakes Multe og tindved, den ene av sjokoladebitene som skal serveres under Det Store Festmåltidet. Fra venstre: Endre Forbord, prosjektleder for Det Store Festmåltidet, Iris Martinsen Aune, Eivind Aune og May Britt Hansen, prosjektleder for ERG.

4000 sjokoladebiter til ett middagsselskap

Publisert

Når tidenes mathappening i Trøndelag skal arrangeres i Trondheim Spektrum 5. november, står Jentene på Tunet som en av de ti på stjernelaget som skal sørge for måltidet.

Trondheim & Trøndelag er, sammen med Menorca, utpekt som European Region of Gastronomy i 2022. Som en del av dette skal det arrangeres mange ulike eventer og arrangementer i Trondheim og Trøndelag.

-Dette gir oss internasjonal omtale som kan virke på besøket i flere år fremover, sier May Britt Hansen, prosjektleder May Britt Hansen i European Region og Gastronomy, (ERG).

Det store festmåltidet

I samarbeid med Trondheim Spektrum og hele ti ulike kjøkken fra Trøndelag skal det arrangeres et gedigent festmåltid for 2000 personer. Prosjektleder Endre Forbord sier at målet med arrangementet er å lage tidenes mathappening i Trøndelag sammen med resten av bransjen der man knytter sammen matforskning, digitalisering og innovasjon.

-Vi ønsker og hylle produsenter og vertskap for det de gjør, og vi har gitt ERG-sertifisering til 350 bedrifter i regionen. I tillegg arrangeres det eventer for å hylle produsenter og kokker, forteller Hansen.

10 kjøkken – 10 retter

-Vi har fått med oss de beste folkene innenfor mat og drikke i Trøndelag til å gjennomføre dette. Espen Aunaas, Chief Executive Chef fra Britannia Hotel, skal stå for operativ ledelse av kvelden. Espen har lang erfaring med drift av store arrangement noe vi trenger når det skal serveres opp mot 20.000-25.000 serveringer på en kveld sier Endre Forbord, prosjektleder for Det Store Festmåltidet.

Jørgen Dons, ene halvdel av Klempe og Dons, aksjonær og driver av Raus og Marlow er drikkeansvarlig for kvelden. Resten av stjernelaget som skal sette sitt preg på menyen denne kvelden er: Spontan Vinbar ved Fredrik Engen, Britannia Hotel ved Mikael Leiknes, To Rom og kjøkken – Eskil Hildonen og Andreas Sørlie Trøjgaard, Kort og Godt – Lars Erik Vesterdal og Robert Mære, Gubalari – Lars Paulsen, Klempe og Dons – Håvard Klempe og Jørgen Dons, Stokkøya Strandbar -Christer Sandø, Fru Nellik – Marthe Kilen, Famille/Levain – Rune Elnan og Jentene på Tunet.

-Da skal det serveres mat laget kun av lokale råvarer og lokal drikke, sier Forbord.

Pakkes inn i høyteknologi

Om maten er trøndersk og jordnær, så blir gjestene tatt med på en høyteknologisk, visuell reise.

-Måltidet vil bli delt inn i fire akter, kyst, fjell, land og hage. Hallen skal forme seg etter hvilken akt man er inne i, slik at gjestene skal føle at de er med på en reise, sier Forbord.

The Moving Oos vil være husband under arrangementet, og Marja Mortensson, Amanda Tenfjord og Anders Jektvik skal underholde under måltidet. Lisa Tønne og Mari Haugen Smistad skal binde det hele sammen, og de skal presentere de som lager maten.

-Det blir et gigantisk arrangement der 100 servitører skal stå for over 20 000 serveringer. Vi har allerede registrert at en del firmaer vil legge årets julebord hit, men det er også åpent for at private kan kjøpe billett til måltidet. Vi håper jo at noen fra Selbu og Tydal vil være med på dette, spesielt etter som Jentene på Tunet skal være med på det, sier Endre Forbord.

Petit fours

Jentene på Tunet skal stå for avslutningen av måltidet med petit fours.

-Vi blir ekstranummeret, eller prikken over i’en. Dette prosjektet vil være med på å løfte det vi holder på med, sier Eivind Aune.

-De står jo for en av de viktige historiene i vår region. Det er viktig å fremheve produsenter og leverandører som bryr seg om bærekraft. Det er vår plan at dette skal bli et null-matsvinnarrangement, så vi legger lista høyt, sier Endre Forbord.

Jentene på Tunet skal levere to forskjellige sjokoladebiter, 2000 av hver. Den ene blir multe og tindved, som de vant gull i European Chocolate Awards med. Den andre er ikke bestemt enda.

-Det er den største ordren vi har fått til et enkeltarrangement så langt. Men vi har levert større ordrer tidligere, i fjor leverte vi 5500 julekalendere til en kunde, sier Aune.

-Det er unikt at ti kjøkken går sammen, og det er snakk om å bruke bare de beste råvarene fra de beste produsentene i regionen, avslutter Forbord.

Powered by Labrador CMS