Debatt

Vinterdrømmen

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Onsdag hadde Næringsforeningen i Værnesregionen kreativt næringsforum på Væktarstua, der tre tydalinger fortalte om sine vinterdrømmer. Temaene var snøscooterkjøring, randonee og tradisjonelle skiturer. Dette skulle forhåpentligvis inspirere næringslivet til satsing på vinteraktiviteter. Nå ligger reiselivsnæringen i Tydal med, om ikke brukket rygg, så i alle fall en brist i ryggen, etter at Væktarstua Hotell måtte innstille driften sist høst. Nå er håpet at nye krefter kan komme inn og videreføre driften av «lokomotivet» i reiselivsnæringen i bygda.

Det er mange nysatsinger i kommunen, med scooterutleie, guiding, serveringstilbud og overnatting i utradisjonelle situasjoner. Etter det som ble presentert onsdag kveld er det en gylden mulighet til å bygge opp pakkeløsninger med kombinasjon av flere elementer. En tur med snøscooter så langt det er lov langs godkjente løyper, guidet randonee-tur til Sylan, Fongen eller Ruten, kombinert med mat i lavvoen ved Nesjøen Båtutleie og overnatting ved ett av de eksisterende overnattingsstedene, høres unektelig forlokkende ut. Nå er tiden inne til å ønske nye reiselivskunder velkommen til bygda og utvikle tilbud som kan bli attraktive både for turister og næringsutøvere. Sammenhengende scooterløyper som binder flere kommuner sammen, eller sammenhengende skiløype fra Ås og Østbymarka til Langsvola høres også unektelig interessant ut.

Vi skal ikke si takk og farvel til den tradisjonelle skituristen med termos, kvikk-lunsj og appelsin i ryggsekken. Det er en utøvelse av fjellturisme som har preget oss i flere mannsaldere. Men vi må kunne ønske også andre grupper av turister velkommen til bygda. Det er mange som er villige til å betale for gode tjenester når det gjelder å komme seg ut i vår vidstrakte og mangfoldige natur. Hvis næringsutøvere griper fatt i mulighetene kan det bli et stort pluss for næringslivet, og kanskje kan bristen i ryggen også gro. Her er det åpent for alle interesserte, om det er turisthytter, hotell, kro, butikker eller andre næringsutøvere.

En ting ble påpekt under møtet, tilbud må kvalitetssikres. Både selger og kunde må vite hva som tilbys, og de må være garantert å få det de er forespeilet. Interessant var også tanken om å tilby vinteropplevelser i Værnesregionen på tvers av kommunegrenser. Som Meråkers ordfører sa, vi må vise frem hva vi har allerede når flyet lander på Værnes. Det handler om å forene gode krefter på tvers av grenser, tilhørighet og type næring. Vi må slutte med å sitte på hver vår tue og fortelle hva vi selv er gode til. Vi må fortelle hva vi er gode til sammen med andre.

Signaler som kom under møtet på Væktarstua ga et håp om at noe kan gjøres, til dels med enkle midler. Hvis flere går sammen kan dette bli riktig bra. Da har vi et tilbud i regionen som på mange måter er mer mangfoldig enn typiske vinterdestinasjoner basert på alpinanlegg. Det er bare å brette opp ermene og snakke med naboen og komme i gang.

Powered by Labrador CMS