Debatt

Årets sommerantrekk.

Vær til besvær

Publisert

Dette er Selbyggens leder, som gjenspeiler avisens offisielle meninger.

Vi er kommet halvveis ut i fellesferien, og ingen kan vel påstå at vi har hatt det store ferieværet. La du mye arbeid i sommerkroppen for å se fin ut i badetøy på stranda? Og så opplevde du at regntøy er sommerantrekket i stedet for bikini eller badeshorts? Ja da har du nok føyd deg inn i rekka av frustrerte trøndere og turister som har kommet til Trøndelag for å feriere. Enda mer frustrerende er det når du hører meteorologer uttale seg i media om utsiktene fremover. Det er ikke bedre vær i sikte.

Vi som enkeltindivider tar ikke skade av dette, bortsett fra at det kan gå ut over psyken. D-vitaminlagrene i kroppen, som skal lades opp av sola, må lades opp av tabletter i stedet. Verre er det med turistbasert næringsliv. Trondhjems Turistforening rapporterer om dårlig besøk på turisthyttene den første delen av sommeren. Nesjøen Båtutleie har betydelig nedgang i antall fiskere og campere på grunn av været. Fisket i Nesjøen er også dårligere på grunn av været. Slik kunne vi ramse opp flere virksomheter som rammes av Trønderværet.

Hvilke konsekvenser kan det få? For bedriftene kan det bety at en viktig del av inntekten uteblir. Inntekter som skal subsidiere driften i rolige perioder uteblir. Det blir tyngre å drive i resten av året. For bedrifter som baserer seg på sommeren som inntektskilde kan det bli kritisk. Men her er det ingen ansvarlige som kan stilles til ansvar og ingen kompensasjonsordninger å søke tilskudd fra. Værbasert virksomhet er risikosport, og det er vel noe næringsdrivende må legge inn i sine kalkyler.

For oss værsyke trøndere har det heller ikke vært helt problemfritt. Vi kan jo i teorien bare reise fra griseværet og oppsøke badestrender ved Middelhavet eller i andre godt oppvarmede områder. Men i år har heller ikke det vært så enkelt. Stikkordet her er først og fremst flystreik. Først streiket flyteknikerne og så kom pilotstreiken i SAS. Mange fikk ferieplanene ødelagt og mange ble værende på feriemålet lenge etter at ferien var over. Disse opplevde også å bli kasteballer mellom overnattingssteder av forskjellig kvalitet. I tillegg har det også vært oppblomstring i koronasmitte på flere turiststeder.

Dårlig sommervær har vi hatt tidligere også, men så får vi en godværsperiode og alt er glemt. Sommerferie betyr mye for de fleste, og får vi den ødelagt er mye av året ødelagt for oss. Det er trist, men det er vår del av risikobildet. Vi overlevde pandemien da alle handle- og reisevaner ble omrokert i to år. Vi overlever nok også en typisk trøndersommer. Vi sparer jo mye penger på utemøbler. Vi kan jo bare sette oss på sparken de timene sola skinner.

Powered by Labrador CMS