Debatt

Tælet besto ildprøven

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Selv om det i skrivende stund fortsatt gjenstår to arrangementer i åpningsuka, kan vi slå fast at den nye kultursalen har bestått ildprøven. Nå har det vært konserter, kino, teater og foredrag i Tælet, og både publikum og aktører har vært fulle av lovord om Selbus nye storstue. Ordføreren sa i sin åpningstale at han var glad politikerne ville ta denne ekstrakostnaden for å få et fullverdig kulturhus. Det eneste han angret var at forslaget om å bygge kultursal ikke ble vedtatt da Bell skole ble bygget. Den gangen var Selbu nettopp kommet ut av Robek-lista, og det var et annet fokus på økonomi og låneopptak.

Nå er salen på plass og den står der klar til å bli brukt. Det er et amfi som rommer nær 300 tilskuere, og en scene som er utstyrt med lyd- og lysutstyr klar til bruk. Vi kan ikke forlange at salen skal brukes til forestillinger hver dag, det ville vært i overkant. Men salen kan brukes i mange sammenhenger, og skolene i området står klare til å ta den i bruk. En aktør vi snakket med håpet dette ville bety kulturell samling i hele bygda. Nå er vel veien dit litt kronglete ennå. Det er fortsatt mange som også vil holde liv i ungdomshusene, og det tar nok tid før grenderevyene havner i Tælet, men kanskje noen vil prøve?

Tælet kultursal vil være et trekkplaster for artister og aktører utenfra, som vil gjeste Selbu. Vi vil nok komme til å få påfyll av kultur utenfra. Da spørs det hvor åpne vi er for utenbygds kultur. Vi mener det vil bli en berikelse til kulturbygda Selbu, og at det kulturelle mangfoldet vil bli bredere og enda mer attraktivt. Vi håper Tælet blir fylt av aktivitet og publikum utover. Et godt kulturhus må leve, og det gjør det med aktivitet og liv. Signaler tyder på at det allerede er lagt merke til utenfor bygdas grenser.

Vi lar oss imponere av hvilke krefter som finnes i Selbu. Åpningskonserten sist lørdag viste at vi har artister i høy nasjonal, og til og med internasjonal klasse. Når vi stiller et slikt førstelag, og samtidig vet at vi har en innbytterbenk med artister av like høy standard, så ser vi at kulturskolen har jobbet svært godt og målrettet gjennom mange år. Selbu kulturskole har blitt en talentfabrikk av rang. Nå har vi også overvært en filmpremiere, en lokalprodusert film med lokale amatørskuespillere, lokal musikkskaper og lokalt produksjonsteam. Hvor går veien videre? Resultatet var i alle fall så godt at det er verdt oppfølging,

Nå kom åpningen av kultursalen rett etter at koronarestriksjonene forsvant. Fortsatt er det koronavirus i omløp i samfunnet, og noen er nok fortsatt tilbakeholden med sosial omgang. Det kan nok fortsatt ta tid til alle er aktive i samfunnslivet som før. Når det skjer så vil nok Tælet bli brukt mer og flere tilskuere og tilhørere vil møte opp. Vi er, som ordføreren, glade for at vi nå har en slik kulturscene i dalføret, og la oss ta den i bruk på hver vår måte.

Powered by Labrador CMS