Debatt

Illustrasjonsbilde.

«Ta vare på øyeblikket»

Publisert Sist oppdatert

Disse ordene har blitt brukt i mange sammenhenger, og blir nok aller helst oppfattet som en klisjé som nesten har mistet sitt innhold. Men kan disse fire ordene bli mer enn en floskel, dersom vi virkelig ser på betydningen bak? Spesielt i disse tider?

I podkasten «Drivkraft» på NRK hadde Torbjørn Røe Isaksen, nå samfunnsredaktør i E24, noen interessante perspektiver. Han snakket om hvordan vi nå er inne i en type brytningstid, og at den lykkelige tiden etter murens fall nå ubønnhørlig er slutt. Virkeligheten er tilbake. Tyngdepunktet i verden flytter seg, og vi står overfor geopolitiske endringer, det grønne skiftet og en ny sikkerhetssituasjon. Mye har skjedd bare siden 2013. Du vet, den tiden da Storbritannia var en del av EU og Donald Trump bare var en rik amerikaner med et eget reailty-program? «En ny regjering nå vil først og fremst bli definert av krisene de møter. Bare se på pandemien, det var ikke det de som kom inn i regjering tenkte at de skulle bruke tiden sin på, og i hvert fall ikke en russisk invasjon av Ukraina» poengterer Isaksen.

Ikke lenge etter at vi følte vi kunne ta et endelig farvel med en verdensomspennende pandemikrise, sto en ny og alvorlig konflikt for døren. Tiden etter jul og nå frem til påske har vært preget av en krig utløst av et land vi deler landegrense med. Det har sjokkert oss, gjort oss redde og triste. Nå bretter vi opp ermene for å kunne ta imot flyktninger som har måttet reise fra alt de eier og har, til og med familiemedlemmer. For dem vil hvert øyeblikk fremover telle. Hvert eneste lille menneskemøte som igjen kan gi de troen på at verden er god. 

Vår verden står overfor tunge saker som må ses over et stort og langt perspektiv. I ordboka blir ordet øyeblikk beskrevet som «i løpet av kort tid». Det er kanskje godt for oss mennesker å ta ekstra godt vare på de små øyeblikkene nå. Gleden over å endelig kunne samle storfamilien igjen i påska. Gleden over å se ansiktet på 5-åringen og 2-åringen når de finner årets første løvetann. Det er fint å kunne ta seg en pause fra de store linjene, og bare flyte litt på de nære ting av og til.

Også her hjemme har det vært fokus på en politisk konflikt i Selbu. En debatt som har trukket enkeltpolitikere mer frem i søkelyset, og gitt det hele et preg av personfokus. Å løfte en politisk problemstilling er viktig, men det er også fint å huske på, kanskje da særlig i et lite lokalsamfunn, at menneskene som omtales og brukes som kilder behandles med respekt og omtanke. Et øyeblikks ubetenksomhet kan sette langvarige spor. 

Nå åpner vi altså døra inn til påskehøytiden, og oppfordringen fra Selbyggen blir faktisk så enkel som å ta vare på øyeblikkene. Ta vare på godheten og omtanken. Både vi som mennesker, lokalsamfunn og verden trenger det nå, mer enn noensinne.

Powered by Labrador CMS