Debatt

Nå er det vår tur

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gir uttrykk for avisens offisielle mening.

Nå er det vanlige folks tur, lød det fra regjeringspartiene før valget. Da var det nok ikke den rådende koronasituasjonen de siktet til. Allikevel er det nå vanlige folk blir rammet, og ikke minst det private næringslivet. Mange bedrifter er sterkt preget av stort sykefravær for tiden.

Utsatte næringer og offentlige tjenester har vært skjermet i lang tid. Nå blir ikke folk like syke av covid-19 lenger, og samfunnet er i stor grad gjenåpnet. Etter jul har smittetallene økt voldsomt, og i forrige uke var vi oppe i 199 nye tilfeller bare i Selbu. Når vi vet at det er familier og folk i arbeidsfør alder som nå hovedsakelig blir smittet, er det åpenbart at det vil få ringvirkninger. Foreldre må være hjemme med syke barn, og så blir de i neste omgang selv smittet. Når en familie får smitte i huset så kan det forårsake flere uker med sykefravær fra arbeidsplassene. For mange bedrifter er det nå tungt å holde hjulene i gang.

Byggeprosjekter utsettes, håndverkere får ikke utført oppdrag, offentlige tjenester er fortsatt rammet, skoler og barnehager har stort fravær, både blant barn og ansatte, verksteder mangler mekanikere, transportselskaper mangler sjåfører og handelen mangler personell. Møter og kurs blir avlyst eller utsatt. Også for oss i pressen er det vanskelig å få tak i saksbehandlere eller kontaktpersoner til å uttale seg i enkelte saker. Vi har et samfunn som hangler.

Nå forventes det ytterligere oppmykninger og enda åpnere samfunn. Det vil bli mer mingling og sannsynligvis enda mer smittespredning. Det snakkes også om at pandemien går mot slutten, men vi har nok noen sykefraværsdager igjen ennå før alle de som skal bli smittet har vært gjennom sykdommen. I tillegg er vi i ferd med å normaliseres når det gjelder andre sykdommer. De strenge restriksjonene de siste to årene har gjort sitt til at vi heller ikke har vært like syke som før av andre sykdommer. Nå er vi tilbake der vi var, og det kommer på toppen av koronabølgen.

Vi skal stå han av. Vi skal komme gjennom denne fasen av sykdommen også, selv om en del av samfunnet ligger nede med brukket rygg. Verre er det med utesteder, restauranter, hoteller og busselskaper som ikke har kommet seg gjennom koronabølgen. Flere bedrifter har måttet avvikle i løpet av koronaperioder. Dette er mange små, men viktige bedrifter i mange lokalsamfunn. Når de forsvinner setter det dype spor. Kompensasjonsordninger har reddet mange, men flere ordninger har truffet ulikt, og viktige næringer, eller deler av næringer, har falt utenfor.

Det er en tøff tid vi har vært gjennom. Det er en tøff tid vi fortsatt er inne i, og det er en tøff tid vi står foran. Samfunnet blir ikke gjenopprettet over natta, men lykke til med jobben.

Powered by Labrador CMS