Debatt

Bilde av Katie Godowski fra Pexels

Hei Putin – et godt råd fra en leder til en annen

Publisert

Dette er Selbyggens leder, som gjenspeiler avisens offisielle mening.

Stopp krigføringen i Ukraina, trekk alle styrker ut og la ditt naboland få beholde sin suverenitet og valgfrihet!

Krigen i Ukraina har gjort et sterkt inntrykk på oss alle, både her i lille Neadalføret og resten av den store verden. Krigføring mot et naboland er uhørt, uansett om det skjer på grunnlag av etnisitet, religion eller at de ikke vil danse etter en diktators rytmer. Et lands suverenitet skal ikke krenkes! Alle land har rett til å forsvare seg mot et angrep fra et annet land, men ingen land har rett til å angripe, verken sine naboer eller andre. Det er ingen grunn til å invadere et land fordi man har skapt en illusjon om at dette landet en gang kan bli en trussel.

Krigen i Ukraina har gjort sterkt inntrykk, også på oss selbygger og tydalinger. Vi er rystet over TV-bildene som sendes ut, og vi er rystet over den skremmende propaganda Putin-regimet forer sine egne borgere med. Heldigvis har ikke denne frykten gjort oss handlingslammet. Verden innfører sanksjoner mot Russland som krigførende makt. Disse sanksjonene vil også ramme næringsliv i andre land. Det er mange bedrifter, også lokale bedrifter, som har samarbeidet med russiske bedrifter. Disse vil også bli rammet, men den støyten må vi tåle. Det viktigste er at vi gjør noe, og klarer vi å skape opprør i kretsene rundt Kreml og Den røde plass, så kan despotens makt bli mindre.

Vi må hylle lokale initiativ. Allerede mandag ble det startet en spontan innsamlingsaksjon for å hjelpe flyktninger som kommer til Polen fra nabolandet. Søndag går den første transporten til Polens grenseområder mot Ukraina. Responsen har vært stor, og vi hyller initiativet. Vi må også hylle givergleden flere lokale bedrifter har vist ved å gi betydelige pengebeløp til hjelpeorganisasjoner. Det er også flere bedrifter som har engasjert seg i innsamlingsaksjoner for å hjelpe. Mange norske kommuner, deriblant Selbu og Tydal, har signalisert at de er positive til å ta imot flyktninger, selv om det ennå ikke er kommet noen konkret henvendelse om det fra regjeringshold. Det fortelles også om folk i kommunene våre som er villige til å stille husrom til disposisjon. Det sier en del om engasjementet.

Vi er kjent for stor giverglede når folk er i nød. Vi har i mange år hatt den lokale Romaniahjelpen, og nå har vi lokale hjelpeaksjoner for Ukraina og ukrainske flyktninger. Norge blir stadig vekk påminnet følgene av urett som rammer andre og som driver store folkegrupper på flukt fra sine hjem. Når slik urett rammer land som ligger nær oss geografisk, og i vår egen verdensdel, så blir inntrykkene sterkere og engasjementet også sterkere. Nå er vi i en situasjon der vi er nødt til å vise både solidaritet, medlidenhet og handlekraft. Vi må få slutt på krigen, og vi må hjelpe de som er rammet av den.

Så Putin; stikk halen mellom bena og pell deg hjem!

Powered by Labrador CMS