Debatt

Godt naboskap kan forebygge innbrudd. Illustrasjonsbilde fra The Digital Way/Pixabay

Godt naboskap

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gjenspeiler avisens offisielle mening.

Sommeren er her, og vi blir nok en gang påminnet om ikke å fortelle alle tyver at vi reiser bort og hvor lenge vi blir borte. Men er det så farlig? Vi gleder oss når vi får dele opplevelser med venner og kjente på sosiale media. Det er det nye postkortet. Men er det en invitasjon til innbruddstyver når du forteller at du skal reise til Kreta og blir der i fjorten dager? Det har vi i årevis blitt innprentet med.

I følge kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If så er det ikke det. Sjansen for at innbruddsbander skal se dine oppdateringer er forsvinnende liten, hvis du ikke har dem på vennelista di. Clementz mener det er en myte at du inviterer tyver hjem når du legger ut feriebilder på Facebook, Instagram eller TikTok. De fleste innbrudd i private hjem og garasjetytverier utføres av mobile kriminelle, som har et raid på et sted før de flytter til et annet sted. Da er det spaning som avgjør om de slår til eller ikke.

Da er det godt naboskap som gjelder. Det er viktigst at huset ser bebodd ut. Avtal med naboen om å tømme postkassa og vanne blomster. La det være søppel i søppeldunken og fjern papirlapper som er puttet inn i dørsprekken. Har du mulighet til det, så tenn og slukk lyset noen ganger i løpet av døgnet. Ser du mistenkelige biler, gjerne utenlandske varebiler, som kjører rundt i nabolaget, gjerne flere ganger, så meld fra til politiet. Da kan det være en potensiell innbruddstyv som tar en runde for å se om du er hjemme.

Den aller viktigste forebyggingen er nok uansett alarm. Sensorer som fanger opp dører og vinduer som åpnes, og som registrerer bevegelse i rommet, får ofte innbruddstyver til å sky huset ditt. Er alarmen koblet opp mot kamera, så er det enda sikrere. Selvsagt kan du montere overvåkingskamera utendørs også, men da er det strenge lovregler som gjelder. Du kan ikke overvåke hele nabolaget uten videre.

Noen ganger hjelper heller ikke overvåkingskamera for å holde kriminelle unna. Sist helg ble flere båteiere i en småbåthavn i Selbu utsatt for kriminelle. De kom sjøveien og forsynte seg med motorer, fiskeutstyr, stangholdere, elektronisk utstyr og det de fant i båtene. Det har også skjedd før i Selbusjøen. Gjerningsmennene ble denne gangen fanget opp av kamera, men spørsmålet er om det er nok til å finne de skyldige. Uansett, det er forkastelig at folk ikke skal få ha sine eiendeler i fred.

Så i sommer må vi alle være gode naboer, og være på vakt mot mistenkelig adferd i nabolag og på andre steder hvor vi ferdes. Da kan vi fortsatt dele våre ferieopplevelser på Facebook. God sommer!  

Powered by Labrador CMS