Debatt

Illustrasjonsbilde.

Fakta til «besvær»

Publisert Sist oppdatert

Dette er Selbyggens leder, som gjenspeiler avisens offisielle meninger.

Selbyggen har plikt til å formidle de faktiske tilstandene i lokalsamfunnet. Dette er like viktig i motgangstider som i medgangstider. Dersom lokalavisa ikke retter søkelyset på negative trender og piler som peker nedover, er det ingen som gjør det. Kanskje har lokalpressen vært for «snille» i enkelte sammenhenger.

Etter at Selbyggen publiserte en sak om befolkning og sysselsetting, basert på statistikk fra Statistisk Sentralbyrå, løsnet det i kommentarfeltene på Facebook. Flere mente dette føyde seg inn i rekken av saker der lokalavisa prøver å sette Tydal i et dårlig lys. Selbyggens redaksjon kjenner seg overhodet ikke igjen i dette. I sommer har en klar overvekt av artiklene fra Tydal hatt positiv vinkling.

I kommentarfeltet på Facebook ytret både ordfører og varaordfører seg kritisk til Selbyggens vinkling i den nevnte statistikk-artikkelen. Det er verdt å understreke at den aktuelle artikkelen var basert på offentlig statistikk. Ja, Tydal kom dårlig ut av det i denne statistikken, men det er ikke lokalavisas skyld. Det er realitetene.

Ordfører Jens Arne Kvello viser til nye tall som konstaterer at det var en befolkningsvekst på fire personer for første kvartal 2022. Det er vel og bra, men beskriver kun øyeblikksbildet. Tall fra ett kvartal gir lite grunnlag for å generalisere og finne trender. Det er mer interessant med statistikk over tid, som figuren i artikkelen var basert på. I første kvartal i fjor var det for eksempel en befolkningsvekst på syv personer, men for hele året ble det en befolkningsnedgang på ni personer.

Det er veldig positivt hvis trenden snus. Det er lenge siden det var 1000 innbyggere i kommunen, og siden den gang har en fjerdedel forsvunnet. Det har skjedd mye positivt i kommunen, og nye arbeidsplasser er i ferd med å komme. Da må vi håpe at det også fører til befolkningsøkning i kommunen, sammen med økt sysselsetting. Det vil flytte prikken i nederste venstre hjørne på figuren oppover mot høyre. Det er det alle ønsker.

Nå er det ingen bombe at statistikken slo slik ut. Det er kjente tall det refereres til, og det handler om en trend som har vært synlig lenge. Spørsmålet er mer om Tydal har brukt de rette virkemidlene i kampen for å snu denne trenden. Stakk man hodet ned i sanden og ikke fulgte med på denne utviklingen for lenge? Det er nok en fare for at tydalingene ble for godt vante til god kommuneøkonomi og gode kraftinntekter for lenge. De surfet på en bølge av god økonomi og planla ikke for at det kunne komme dårligere tider. Men det er forhåpentligvis ikke for sent å snu utviklingen. Det forutsetter at man først tar realiteten innover seg.

Powered by Labrador CMS