Debatt

Strandbyggfjellet med Våttåfjellet og Jøversalen. Arkivbilde/

– Vi bør ikke fullstendig overlate til private aktører å bestemme denne utviklingen

Publisert

Granby AS er i høyeste grad i aktivitet i bygda for tiden. Enten det er sentrumsutvikling, boligfeltplaner, tilrettelegging av næringsareal eller planer om utvikling av hyttefelt.

Denne aktiviteten ved en privat aktør er muliggjort av i hovedsak tre årsaker: tilgang til kapital, avtale med grunneiere og en velvillig kommune.

Strandbyggfelet – Selbustrand Utmarkslag.

Det vil her fokuseres på planene om å legge til rette for storstilt hyttebygging i regi av Granby AS i nærmere bestemt «Strandbyggfelet»: dvs et areal som i dag er på ca 70 000 da og som i dag i hovedsak er avsatt til utnyttelse ved beite, jakt og fiske. Arealet er organisert under det som heter Selbustrand Utmarkslag (SU).  I dette laget er alle som eier areal over 20 da pliktige medlemmer: dvs alle gardsbruk + nå muligens Granby AS.  

SU har egne vedtekter som bestemmer bruken og organiseringen, og lagets formål er: «…… å samle grunneiere og rettighetshavere i området for i fellesskap å forvalte utmarksressursene som en del av landbruksnæringen på en måte som skaper økte inntektsmuligheter». 

Betenkelighetene omkring utbygging av utmarka.

Det har nå i flere omganger kommet til uttrykk betenkeligheter og bekymring omkring de – må en få lov å si – svært ambisiøse og storslagne planene som Granby AS signaliserer de har for Strandbyggfelet.

Bekymringene og betenkelighetene dreier seg i all hovedsak om konsekvensene utbyggingsplanene har for de rettighetene som per i dag eksisterer med tanke på å nytte området: retten til å la husdyr (storfe og sau) til å beite, retten til jakt og fiske.  Det er også bekymring omkring de friluftsinteressene og ferdselen som allerede er i området.  

Aller størst bekymring er det rundt beiterettighetene i området – og det med rette.  Hvilke konsekvenser vil det har for beiterettighetene dersom det tilkommer det antall hytter vi hører er planlagt.  Det er i stadig større grad erfart andre steder i landet at hytteeiere kommer i konflikt med gardbrukere som har dyr på beite i hyttefelt.

En slik situasjon må vi unngå i Selbu.  

I denne sammenheng må hensynet til de som er avhengig av beiteareal i sin næring veie svært tungt.  En løsning er således ikke å fjerne beitedyr, eller redusere beitearealet, men få løsninger i aktuelle områder som kan aksepteres av alle parter.

Debatt vedr. hytteutbygging.  Kommunens arealplan.

SP mener derfor at det nå er på tide at det tas en prinsipiell debatt med tanke på hyttebygging i Selbu: hvor vil vi ha hytter/hyttefelt og skal vi ha et tak for hvor mange hytter vi bør ha? Og hvem bør være eier av areal og hvem bør stå for utbygging?  En slik debatt bør munne ut i en plan med tanke på utnyttelse av utmark i Selbu.

I denne sammenheng er det også viktig å peke på at urørt natur også har en verdi i seg selv – selv om dette har vært lite påaktet hittil.

Politikernes ansvar.

Vi har allerede en kommunal samfunnsplan.  Denne sier lite konkret om hyttebygging. Imidlertid er nå kommuneplanens arealdel under revidering, og i denne forbindelse må nå diskusjonen vedrørende hyttesituasjonen komme – og da ved kommunens politikere som i stor grad er ansvarlige for utviklingen bygda.  Vi bør ikke fullstendig overlate til private aktører å bestemme denne utviklingen – i motsetning hva som nå i høy grad er tilfelle med tanke på utviklingen av sentrum i bygda.

En overordnet plan med tanke på hyttebygging vil være retningsgivende for både grunneiere, utbyggere og andre som har interesser i vår utmark – og den bør komme så snart som mulig.

Powered by Labrador CMS