Debatt

Selbu Energiverk.

Selbu Energiverk: et heleid kommunalt kraftselskap også i fremtiden!

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler forfatternes egne meninger.

Overraskelsen var stor da Selbu Arbeiderparti i desember 2021 fremsatte et forslag – i budsjettforhandlingene – om å forberede og gjennomføre en prosess hvor målsetningen var å kartlegge reelle betingelser for et delsalg av aksjene i Selbu Energiverk. Forslaget ble stemt gjennom med stemmene til Ap (11 av 13), Høyre og 4 av 7 stemmer fra Senterpartiet. SV var det eneste partiet som var samstemt i sin motstand mot forslaget; vi ønsker ikke noe delsalg av energiverket for å innkassere en kortsiktig økonomisk gevinst. Kraftverket skal også komme fremtidige generasjoner til gode, og dersom det er slik at kommunen har et så sterkt behov for flere innkommende pengestrømmer finnes det andre måter å sikre dette på enn å selge et selskap som antakelig bare vil øke i verdi i tiårene som kommer.

Når man eier et kraftselskap så må man være inneforstått med at utbyttet vil variere. Man kan ikke bli så impulsive – og delvis historieløse – at man begynner å leke med tanken på å selge etter et «dårlig» år eller to. Enkelte hevder at det er langt fra dette vedtaket til å faktisk selge. Vi oppfatter derimot at vedtaket er et langt steg i retning av et salg, og viser at Selbu Ap faktisk er villig til å vurdere et salg. Det er vanskelig å tolke ordlyden i vedtaket – og stemmegivingen – på en annen måte. I likhet med adm. direktør ved SEV advarer vi mot forhastede beslutninger i en sak som vil kunne koste fremtidige generasjoner flerfoldige millioner. Et slikt forslag er ikke noe man bør kaste frem under en budsjettbehandling. Som det eneste reelle venstrepartiet i kommunen registrerer SV at 11 av 13 kommunestyrerepresentanter fra Selbu Ap ser annerledes på det, og altså stemte for en utredning om å bryte sitt eget valgløfte om å bevare SEV som et heleid kommunalt selskap. Det bør innbyggerne i Selbu merke seg.

Selbu SV kommer ikke til å vike på vårt standpunkt om at Selbu Energiverk fremdeles skal være et heleid kommunalt kraftselskap. Forhåpentligvis blir den igangsatte utredningen snarlig parkert og debatten lagt død. Det kommer fremtidige selbygger til å takke oss for. 

Powered by Labrador CMS