Debatt

Selbu Energiverk SEV. Arkivbilde/

Salg av Selbu Energiverk – Galskap

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Enno en gong er det gjort framstøt for å selge Selbu Energiverk.(SE)  Denne gongen er det representanter frå Arbeiderpartiet som står i spissen for å fronte et salg /delsalg. Det er helt uforståelig at det er representanter fra et sosialistisk parti som fronter denne saken.   At dette settes fram som et benkeforslag er uprofesjonelt.

S.E. feirer 100-årsjubileum i 2023. Berre i løpet av de siste femten åra har E-verket bidratt med over 300 mill. inn i kommunekassa. Æra for dette tilskrives de som i si tid beslutta å bygge eget kraftverk for Selbu. Dette var et enormt stort løft for en fattig kommune, og skepsisen var stor. Det viste seg å være et riktig valg. De som evt. skal kjøpe aksjene i S.E. gjør dette med et mål for øye, å tjene penger. Er det da bedre at private norske eller utenlandske investorer drar av gårde med overskottet framfor at den forblir i Selbu, der verdiene skapes. Dette er elendig AP-politikk.                                                                                                                            

Fornybar energi vil i framtida bli høgt etterspurt og prisa. Norge har gjennom lang tid hatt Europas billigste strøm. Vi må nok avfinne oss med at el-strøm blir dyrere, også her i landet i framtida. Bortimot hundre prosent av strømforbruket her til lands e tufta på fornybar energi, og vi har enno noe å gå på. Vi har et stort potensiale ved å ruste opp eldre kraftverk, og ikke minst ved strømsparing. Apropos strømsparing, – vi skal nok fortsatt unne oss mykjy lys og mykjy varme i den mørke årstida, her oppunder iskanten. Det er et hav av flombelysning som preger byer og bygder natta igjennom. Om vi kunne dimme ned noe av dette noen få timer om natta ville dette gi et viktig bidrag til el-forsyninga. Ingen andre sløser så mye med strømmen som her i Norge.

Det som er helt sikkert er at S.E. vil gi sine eiere store inntekter i framtida, og disse verdiene må forbli i Selbu. Å selge E-verket er galskap. At utspillet kommer akkurat no er komplett uforstående.  All honnør til Alf Roar Slind som i klar tale har gitt sitt syn på framtida til E-verket. Også daglig leder ved S.E., Henning Holt, advarer sterkt mot forhastede beslutninger, og at det forventes sterk verdiauke i framtida. Sentrale politikere frå alle partier bør no komme på banen og tilkjennegi sitt syn på saken. Det er ganske eiendommelig når varaordfører Tanja Fuglem argumenterer med at Selbu Kommune trenger inntektene av et aksjesalg for å forsvare kommunens forpliktelser i de kommende åra. Drifta av kommunen må da ha vært uansvarlig, og ikke så rosenrød som en får inntrykk av gjennom media. Dagens kommunepolitikere bør no sette seg ned for å tenke gjennom sitt ettermæle. Selbu Energiverk er ikke til salgs.

Dette er ei meningsytring i frå «Hornet oppå veggen»

Powered by Labrador CMS