Debatt

Illustrasjonsbilde av Selbu rådhus.

Merkelig kommunestyrevedtak om framtidig barnevern

Publisert Sist oppdatert

I kommunestyre i november 2021 ble det gjort vedtak om et stedegent barnevern, og at Selbu skulle melde seg ut av samarbeidet i Værnesregioen. Forslaget fra K.T. Aftret ble vedtatt med 17 mot 8 stemmer (SP, T.K. Langseth). Saken var nå oppe til ny behandling. I kommunedirektørenes forslag til vedtak går det klart fram at samarbeidet med Værnesregionen skal fortsette, og at barnevernet skal samlokaliseres og samarbeide med forebyggende grupper her i Selbu (Sammen i Selbu). PPT-tjenesten skal avvente stedegent etablering og videreutvikles inne Værnesregionen. I KDs forslag ligger også en evaluering etter 2 år. Dette forslaget fikk full tilslutning i hovedutvalg og ble vedtatt mot en stemme i formannskap.

Så kommer saken til kommunestyre, og da kommer følgende forslag opp:

1. Intensjonene i barnevernsreformen om forebygging og tidlig innsats, skal være synlig i Selbu kommunes arbeid innen barnevernstjeneste.

2. Kommunestyret ber kommunedirektøren videreføre arbeidet med forebygging og tidlig innsats i operasjonaliseringen av prosjektet «Sammen i Selbu».

3. Kommunestyret ber kommunedirektøren se på ressursbruken innen dagens barnevernstjeneste frem mot budsjettbehandlingen høsten 2022.

Posisjonen i Selbu stemte alle for dette forsalget, og det ble da vedtatt.

Vedtaket sier ingen ting om organisering og om hvor barnevern og PPT skal være lokalisert, og heller ikke om evaluering. I debatten ble det sagt at dette forslaget gir kommunedirektøren fullmakt til å utvikle barnevern og PPT-tjenesten videre.

KDs innstillig var mye mer presis, og vi skjønner ikke at det var nødvendig med et eget forsalg, når AP, H og KRF likevel støtter kommunedirektørens videreutvikling av barneverntjenesten og PPT.

Ordet kuvending blir brukt av og til. Vi synes dette ordet passer bra i denne saken, og det kunne også vært brukt i tidligere saker – kommunale veier og privatisering av veier.

Selbu Senterparti vil også videreutvikle barnevernet i tett samarbeid med forebyggende grupper i Selbu, men vi har hele tiden vært klar på at vi må være en del av tjenestene i Værnesregionen.

Korrigering:
I leserinnlegget sto det opprinnelig at alle i Ap, H og KrF stemte for K.T. Aftrets forslag. Dette stemmer ikke. Det riktige er at forslaget ble vedtatt med 17 mot 8 stemmer (SP, T.K. Langseth). Etter publisering har forfatterne bedt om å korrigere dette, og det er gjort.

Powered by Labrador CMS