Debatt

Dette bildet er tatt i ca 1963 på Marstad, ved grensa til Evvsvea. Skiløperne er fv Jan Erik Øhrbom, som vokste opp og bor på Marstad, Bjørn Gjellien, spellmann som vokste opp på Løvstad, som er den innerste plassen på Evvsvea, nå bosatt i Trondheim, og Nils Evjen, artikkelforfatter, som vokste opp i Nistuggunj, som ligger rett ned for dette stedet..En stor del av Øverbygda er med. Lia ser en gjennom bjørka. Lengst bak mot himmelen ser en Rolsetmarka og Øråsmarka. På sørsida av Storelva ser en midt i bildet mot himmelen Rya nordafor Stokkfjellet, hvor det i dag finnes 21 vindmøller, de fleste synlige herfra. Vi ser hoppbakken på Bolomo, og helt til høger ligger Kråkstå-gardene. Vi står nesten på nåværende Marstadveg, den gangen markaveg for Marstad. Bak stenhåggånj og skihåggånj skal det nye boligfeltet ligge. Gjelene kom opp ved skihåggånj og kryssa vegen her. Om en skulle renne fra Marstad ned til Evja, så passerte en denne plassen og ned de lange bakkene forbi Nistoggo og Ustpåjaret, i åpent lende. Det kunne være en fartsfylt opplevelse, særlig på skareføre.

Marstadfeltet eller Evvsvefeltet?

Publisert

Dette er et leserinnlegg og gjenspeiler skribentens egne meninger.

Jeg har i det siste sett en del skriverier i Selbyggen som omtaler et nytt byggefelt i Øverbygda, kalt Marstadfeltet. Feltet ligger tett inntil ei viktig grense, nemlig mellom Marstad og Evja. I riktig gamle tider var Marstad en del av Evja. Marstad ble på et tidspunkt utskilt, sikkert for å skaffe levevei for en ung familie. Videre oppdeling ble nok senere gjort av samme årsak.

Grensa mellom Marstad og Evja hadde en viktig funksjon, idet etter den grensa gikk gjelene fra Evjardet helt opp i kutrøa, oppi Haugene. Gjelene har nok opprinnelig vært brukt av både Evjaret og Oppigarden til å føre krøtter oppi trøene. De passet ikke som gjeler for Fargar, kanskje heller ikke for Fletten. 

Nedre delen av gjelene var også grensa mellom «Nødder» og «Yster» Evja. Nødder var Fargar og Oppigarden og Nordigarn Evjare, mens Yster var Nistoggo, Ustpåjardet, Fletten og Ustigarn Evjare. 

Gjelene kryssa to veger, nemlig den som går fra Velva gjennom Evja og til Liagårdene og fortsetter videre usti marka. Den andre kryssende vegen var markavegen for Marstad, nevnt lenger ned. Jeg husker ingen grinder der, men det ble strakt over tråd, eller noen folk stilte seg i vegen, når kryttyra skulle over vegen.

Så tilbake til Marstadfeltet. Det er navnet jeg vil diskutere her, for etter de skissene jeg har sett, så skal boligfeltet ligge øst for gjelene, altså på Evjas grunn, nemlig tilhørende Ustigarden Evjaret. Denne gården er et nedlagt bruk som det nå i flere år ikke har syntes spor av. Det er Evvsvea det heter der boligfelter skal ligge. Marstad blir naboeiendom til feltet, som vil ligge ved det som i dag er Marstadvegen. I gamle dager, dvs før den nye Hersjø/Lia-vegen ble bygd gjennom Evvgrenda på 1960-tallet, gikk Marstadvegen forbi Oppigarden, og det var en bratt veg. Senere gikk de over til å bruke sin gamle markaveg som gårdsveg, den som gikk gjennom Evvsvea og munnet ut i Hersjøvegen i Nerlia. Det ble en mye lettere veg for Marstadfolket, sjøl om den ble noe lengre. Med bilens ankomst ble avstandene av mindre betydning. Det viktigste ble da at vegen ikke var så bratt. 

Så hvorfor bruker de navnet Marstadfeltet? Er det fordi de som arbeider med planene ikke er lokalkjent? Det trodde jeg, inntil jeg ble fortalt at det hadde vært et informasjonsmøte, hvor utbyggerne hadde orientert om planene. Har jeg forstått det rett, så var det mye markedspolitikk som gjorde at de valgte et slikt misvisende navn. De vet at feltet blir liggende på det området som de sikkert kaller Evjsvea. Da begynner jeg å forstå at navnet ble som det ble. På kart og andre offentlige skrifter er det slik stedet skrives. Denne skrivemåten stemmer ikke med lokal talemåte. Det er også vanskelig å uttale Evjsvea, så alle sier Evvsvea, eller bare Svea. Da blir navnet enklere og lettere å uttale. Evvsvefeltet ville være et brukelig navn, og det gir geografisk og historisk korrekthet.

For øvrig vil jeg si at boligfeltet vil ligge på en fantastisk plass. Mange ønsker seg utsikt, og det får en til gagns her. Man ser utover hele Øverbygda, bortsett fra at Bers gjømmer seg bak Velvansåsen og Rænsberg og Pehansjare ligg atta Rænsbergsberje. Dessuten ser man ikke Selbusjøen fra Øverbygda. 

Gamle Selbu Øvre Handelsforening, stiftet omkring 1875 og mest kalt Øvvre, ligger på elvmelen rett nedafor Marstad og Evvsvea. En annen sak er det at man i våre dager av miljøhensyn ønsker å bosette folk så nært sentrum som mulig, for å redusere transportbehovet. Det kreves mye energi for å kjøre en bil oppi dette området. Helst burde vel i så henseende alle nye boliger i Selbu ligge nær Nesta eller ved Baro Langset, i form av blokkbebyggelse eller rekkehus. Den diskusjonen kommer nok fram i lyset etter hvert.

Jeg husker at jeg og flere andre uti Øverbygd’n etter skiturer ussti «fela» (Hersjøhytta, Vorfele, Kråssådal’n og Kvennfele) tok Mebondrenna hematt fra Hersjøen og kryssa Holtet, fram til Marstadtrøa . Der tok vi av framover Marstad og ned til Evja, gjennom det nye boligfeltet. Da unngikk vi den fryktede Synnåsen, som mange husker med skrekk og gru begge veier. Mebondrenna og Marstad var en storarta tur, med flott utsikt og artig nedkjøring. Jeg ser for meg ei skirenne fra det nye boligfeltet opp i Haugene, den korte strekningen til Mebondrenna.

Uansett, lykke til oppå Sve’n.

10.02.2022           Nils Evjen.

Powered by Labrador CMS