Debatt

Her står container etter container klar til bruk for datasenteret.

La ikke varmen gå til spille

Publisert

Dette er Selbyggens lederartikkel, som gjenspeiler avisens offisielle mening.

I 2015, da John Paulsby var ordfører, ble de første planene om å etablere datasenter lagt på bordet. Etter seks års arbeid og flere blindgater kunne spaden endelig stikkes i jorda 10. mai i fjor. Nå er datasenteret snart klart for åpning, og målet er å sette det i drift i august.

Samtidig som datasenteret vil føre til større inntekter i kommunekassa og flere arbeidsplasser lokalt, er det et stort dilemma som melder seg. Energiforbruket vil være enormt. Det vil være på 40 megawatt når det settes i drift og kan øke til 180 megawatt dersom byggetrinn 2 realiseres. I Tydal er tilgangen på fornybar energi stor, men datasenteret tar like fullt energi fra markedet som kunne blitt brukt til andre formål.

Etableringen skaper håp og gir muligheter for verdiskapning i bygda. Momentumet og mulighetene som kommer med etableringen burde utnyttes til det fulle, og det er særlig én mulighet som utkrystalliserer seg. Datasenteret produserer enorme mengder varme, som vil kunne være til nytte for annen næringsvirksomhet. Rimelig tilgang på varme vil i mange bransjer kunne gi et konkurransefortrinn og gir bedrifter sårt tiltrengt insentiv til å etablere seg i Tydal.

Spillvarmen representerer altså først og fremst en mulighet, men med muligheter kommer også ansvar. Med geopolitisk usikkerhet og knapphet på energi i Europa har vi blitt mer bevisste enn noen gang på hvordan vi kan utnytte energiressursene våre effektivt. Aktørene i Tydal har gjensidig interesse av at ressursen utnyttes til det fulle, derfor vil de ha all grunn til å ta ansvar.

For å forsvare et så vanvittig energiforbruk er det helt vesentlig at man kan gjenbruke i alle fall noe av spillvarmen. Tydal Data Center AS og Tydal kommune arbeider med å få potensielle aktører på plass. Spillvarme fra et datasenter kan for eksempel brukes til fiskeoppdrett og drivhus. Snart må kanskje Smaken av Sylan utvide sitt gastronomiske repertoar til også å omfatte tomater og agurker.

I Tydal eksisterer nå muligheten for å fasilitere for samfunnsøkonomisk og klimavennlig energiutnyttelse som i tillegg kan bidra til lokal verdiskapning. Mye ligger med andre ord til rette for at dette kan bli en vinn-vinn-situasjon.

Datasenteret har vært en glad-sak for alle parter, men narrativet kan endre seg. La dette bli en suksesshistorie om hvordan synergier mellom næringsliv kan utnyttes til det fulle, og hvordan snøballen kan begynne å rulle når én stor aktør først etablerer seg. Ikke la dette bli en historie om hvordan store energiressurser benyttes til etisk tvilsomme formål som utvinning av kryptovaluta, samtidig som spillvarmen også går ad undas.

Powered by Labrador CMS