Debatt

Arkivbilde

Kommunal arealpolitikk

Publisert

Dette er et leserinnlegg og gjenspeiler skribentenes egne meninger.

Viser til innlegg i forrige utgave av lokalbladet under tittelen «Hyttebygging i Selbu – hvor vil vi hen?» underskrevet av Selbu Senterparti. 

I den sammenheng kan det være på sin plass å klargjøre prinsippene og regelverket rundt kommunal arealpolitikk. 

1. Den overordnede arealpolitikken bestemmes av den kommunale arealplanen. Dette er en særdeles omfattende og arbeidskrevende plan, og en plan som maksimalt revideres annenhver kommunestyreperiode. Her legges føringene for hvor det skal bygges og hva som skal bygges på de ulike områdene i kommunen frem til en ny plan foreligger, og det er dette både kommunestyret og utbyggere må forholde seg til. Heldigvis skiller ikke arealplanen på om det er Per eller Pål som realiserer utbygging, noe som ville vært en umulig øvelse å utøve for kommunen som overordnet planmyndighet. 

2. Når de ulike områdene som er avsatt i kommuneplanen til eksempelvis hytter, bolig eller næring ønskes utbygd, må utbygger utarbeide en reguleringsplan. Denne behandles i de kommunale organ både før den sendes ut på høring, samt etter at høringsinnspillene er kommet inn og bearbeidet. Derfor har kommunens folkevalgte, som øverste kommunale planmyndighet, ved to anledninger mulighet til å gi innspill og endre utbyggerens plan for utbygging av området. 

Det fremstår som veldig merkelig at Selbu Senterparti ikke ser ut til å respektere den kommunale arealplanen de selv, for bare noen år siden, sto bak som en del av et samlet kommunestyre. I denne arealplanen er det avsatt store områder til hyttebygging, dette etter særskilt ønske fra det samme kommunestyret, blant annet i Strandfjellet, og dette ble selvsagt gjort etter en helhetsvurdering av både dette området og andre områder. Det fremstår også merkelig at hyttebygging blir problematisert når det er en profesjonell utbygger som kommer på banen med planer om realisering av hyttefelt. Vi kan ikke erindre at samme parti hadde betenkeligheter da vi i inneværende planperiode har regulert over 100 nye hyttetomter ved Sørungen, som også både er et viktig beiteområde for sau og et viktig område for friluftsinteresserte. 

Det er også merkelig at Selbu Senterparti hevder at all utvikling i sentrum er overlatt til private. Da er det på sin plass å minne om at det er kommunestyret i Selbu som nylig har vedtatt en sentrumsplan alle utbyggere må etterstrebe å følge, dette i tillegg til at utbyggerne må få godkjent sine reguleringsplaner i det samme organet. Ergo vil vi som folkevalgte har rikelig med mulighet til å både påvirke og endre planer utbyggere fremsetter. 

Avslutningsvis vil kommunestyregruppa i Arbeiderpartiet gi ros til alle utbyggere som nå er med å fremme utvikling i Selbu. Under en samling med fokus på utvikling i Selbu på Selbusjøen Hotell og Gjestegård i starten av inneværende kommunestyreperiode, ble det etterlyst et sterkere fokus på arealutvikling i Selbu. Der ble også mangelen på investorer ble tatt opp som en utfordring. Nå har vi både utbyggerne og investorene på plass, mange av disse også lokale med et sterkt og brennende engasjement for bygda. I tillegg er det vår, som kommunestyre, plikt og oppgave å gi alle som ønsker en eller annen for form utbygging forutsigbare rammevilkår i henhold til de til enhver tids vedtatte planer. 

Vi synes hverken utviklingen går for raskt eller at det er for mange baller i luften. Vi håper tvert i mot at det kastes frem enda flere baller og at det gis enda mer gass. Selbu er i vinden som aldri før og det må vi som folkevalgte understøtte og applaudere. Og dette i visshet om at vi har mer enn nok av arenaer til å sørge for at vi har en hånd på rattet om vi skulle behøve dette. 

Powered by Labrador CMS