Debatt

Trond Kåre Langseth.

Hytter vs.landbruk

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler skribentens meninger.

Hovedutvalg for samfunnsutvikling (HUSU) har det politiske hovedansvaret for landbruket i Selbu. Landbruket er Selbus viktigste næring, og står hvert år for en enorm verdiskapning i bygda. Strandbygdfjellet er Selbus klart viktigste utmarksbeiteområde, der det hvert år beiter ca 700 storfeenheter. Dvs at beitebrukerne her tar ut fòr for ca 2 mill kr årlig.  Samtidig vet vi at det i dag er i underkant av 1000 ledige, ferdig regulerte hyttetomter i bygda, noe som er tistrekkelig for flere tiår fremover. Vi vet også av erfaring at for mange hytter i et beiteområde fører til konflikter. På bakgrunn av dette velger jeg å prioritere beitenæringa i dette området. Dette ville jeg tidlig signalisere til Granby AS.

For Arbeiderpartiet som i valgkampen viste stor omsorg for landbruket, så gjelder tydeligvis ikke denne omsorgen beitebrukerne på Selbustrand.  Det er oppsiktsvekkende at AP i en konflikt mellom beitebrukere og sterke kapitalkrefter her så klart velger å støtte storkapitalen! Jeg tviler ikke på at eierne av Granby AS ønsker en best mulig utvikling for Selbu, men en skal huske at dette er et aksjeselskap der aksjene når som helst kan selges til hvem som helst, også utlendinger.

Når en leser Selbyggen ser en at AP`s omtanke for Granby A/S er nesten rørende. Det er også overraskende at når AP sentralt er svært negativ til å la aksjeselskap kjøpe opp landbrukseiendommer, så applauderer man dette lokalt.

Det har skjedd mye siden arealplanen ble vedtatt i 2014. I flere og flere kommuner er det nå en diskusjon om hvorvidt storstilt hytteutbygging er en bærekraftig utvikling.Dette er en diskusjon jeg mener vi også snarest burde tatt i Selbu Når det her snakkes om opp i mot 500 hytter og lyssetting av store deler av Strandbygdfjellet er det vel tvilsomt om denne utbyggingen faller inn under dette begrepet. Arealplanen åpner opp for at området kan bygges ut, ikke at det må gjøre det. En slik massiv utbygging som det her er tale om krever nok uansett en omfattende konsekvensutredning. 

Granby gjør en kjempeinnsats for Selbu, og jeg støtter dem helhjertet i det. Når det gjelder Strandbygdfjellet mener jeg imidlertid at konfliktnivået blir for høyt, og at de derfor bør ta et skritt tilbake og konsentrere innsatsen på andre områder i bygda.

Dagens regjering sier den vil øke norsk matproduksjon og sjølforsyning, bl a. ved økt satsing på utmarksbeite. Det foregår også en krig i Europa som gjør at ekspertene for første gang siden 2.verdenskrig frykter matmangel i Europa. Det er derfor oppsiktsvekkende at lokallagene til AP og Høyre ønsker å prioritere Selbus beste beiteområde til lekegrind for de ressurssterke!

Forstå det den som kan! Jeg velger derfor å melde meg ut av Selbu Høyre.

Powered by Labrador CMS